QASHQAI CROSSOVER BLIR NISSANS HITTILLS STÖRSTA EUROPEISKA VOLYMBIL / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

QASHQAI CROSSOVER BLIR NISSANS HITTILLS STÖRSTA EUROPEISKA VOLYMBIL

Nissan har nu tillverkat fler Qashqai än någon annan bilmodell sedan företaget började tillverka bilar i Europa för 30 år sedan. 

Produktionen av den prisbelönta crossover-modellen sker på fabriken i Sunderland i England och överträffade nyligen den tidigare högsta totalvolymen för någon annan bilmodell.  Det tidigare rekordet var 2 368 704 bilar och innehades av en annan av Nissans europeiska ikoner: Micra.

När Qashqai nådde 2 368 705 tillverkade bilar, slogs därmed Micras rekord på mindre än tio år. Nissans fabrik i Sunderland fortsätter att tillverka 1 200 Qashqai varje dag och i slutet av februari 2016 hade totalt 2 398 134 bilar tillverkats. Ingen annan bilmodell i Englands långa historia av biltillverkning har nått upp till och passerat 2 miljoner exemplar på så kort tid.

Colin Lawther, Nissans Senior Vice President för Manufacturing, Purchasing and Supply Chain Management i Europa, säger: "Qashqai skapade ett helt nytt segment när modellen lanserades och fortsätter att sätta nya standarder för crossovers. Modellen ligger bakom en rekordstor tillväxtperiod för Nissan i Europa.  

Micra är en ikonisk modell för  Nissan i Europa. Den tillverkades under 18 år på vår fabrik i Sunderland. Att överträffa  Micras totalvolym på halva tiden visar hur snabbt våra kunder i Europa har tagit Qashqai till sina hjärtan.”

Qashqai är Nissans mest sålda bilmodell i Europa. Den är designad och utvecklad på Nissans design- och teknikcenter i England för den europeiska marknaden. Det är också den mest sålda crossover-modellen i Europa och produktionen sker dygnet runt sedan 2010.

Nissan Qashqai har belönats med ett stort antal priser och efterfrågan visar inga tecken på att avta. I september 2015 blev den andra generationen av Qashqai den snabbaste bilmodellen hittills, av alla bilar som tillverkas i England,  att nå milstolpen en halv miljon tillverkade exemplar. Idag tillverkas en ny Qashqai var 62:e sekund, eller 58 bilar i timmen, på fabriken i Sunderland.

Nissan Qashqai kommer också att bli en föregångare för sjävkörande bilar. Vid Bilsalongen i Genève tidigare den här månaden meddelade Nissan att nästa år kommer Qashqai att bli Nissans första bilmodell i Europa, som utrustas med Piloted Drive-teknologi. Som ett första steg blir det möjligt att framföra bilen tryggt och säkert med självkörande teknik i en fil på motorväg med tät trafik. Ytterligare tekniska funktioner kommer senare. 

Colin Lawther tillade följande kommentar: "Qashqai har varit drivkraften i vår fabrik i Sunderland och bidragit till att den blivit den största bilfabriken i England. Qashqai har också medverkat till att Nissans försäljning slagit nya rekord i Europa.  Med självkörande teknologi i bilarna från och med nästa år kommer Qashqai och Nissan att lägga ribban ännu högre för crossoversegmentet."

TOTAL PRODUKTION

 

(I SLUTET AV FEBRUARI 2016)

 

Micra

2 337 292

Micra C+C

31 412

Totalt

2 368 704

 

Qashqai

1 482 214

Qashqai+2

270 018

Nya Qashqai

645 902

Totalt

2 398 134

Under 18 år, 1992-2010, låg tillverkningen av Nissan Micra för den europeiska marknaden på fabriken i Sunderland. Idag tillverkas modellen i Indien. Nissan har meddelat att tillverkningen av en helt ny Micra för den europeiska marknaden kommer att förläggas till Renaults fabrik i Flins i Frankrike.