NISSAN UTMANAR DET GÄNGSE – BYGGER VÄRLDENS FÖRSTA 7-SITSIGA BOB / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NISSAN UTMANAR DET GÄNGSE – BYGGER VÄRLDENS FÖRSTA 7-SITSIGA BOB

  • Nissan förvandlar en vanlig bob till en elegant 7-sitsig version baserad på Nissan X-Trails design och teknik
  • Premiäråk för världens första 7-sitsiga bob på OS-banan i Innsbruck
  • Se första åket för den 7-sitsiga boben här: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI 

Inför lanseringen i Innsbruck av världens första 7-sitsiga bob, tog Nissan nya grepp och lämnade det konventionella åt sidan.

 

Premiäråket för X-Trail Bobsleigh, som hämtat inspiration från Nissan X-Trail, skedde vid den legendariska OS-banan i österrikiska Igls. Vid spakarna satt den brittiske OS-medaljören Sean Olsson.

 

I samarbete med olika bobsleigh-experter, förvandlade Nissan en vanlig 4-mannabob till en X-Trail-influerad, 7-sitsig variant med en topphastighet på 100 km/h vilket gör att den utsätts för G-krafter på upp till 4,5G* när den susar fram i banan. Se videon här:


Denna bob efterliknar Nissan X-Trails tuffa design, med sin distinkta front, sina strålkastare och sin plats för sju. Den ger sina passagerare tillgång till ett 360-graders fågelperspektiv – precis som Nissan X-Trails Around View Monitor-system.

 

Och precis som boben, hjälper X-Trails avancerade ”ALL MODE 4x4” föraren att behålla kontroll över ekipaget också på snö och is.

Darryl Scriven, Design Manager på Nissan Design Europe (NDE), slog sig samman med den professionelle bobtillverkaren Diego Menardi och med sportexperten Ian Richardson för att smälta samman bildesign med aerodynamik av OS-klass.

 

Ian Richardson och Diego Menardi har tillsammans över 50 års erfarenhet av bobbranschen, och har bistått med både kunskaper och bobar till vinnande bobsleigh-team över hela världen.

 

Darryl kommenterar det hela: ”Genom den adrenalinkick som OS-bobåkning ger, ville vi ge människor möjlighet att själva uppleva hur spännande vårt crossover-utbud är.

 

Nissan Design Europe hämtade inspiration från X-Trails former och karaktär för att skapa X-Trail Bobsleigh, som byggdes för hand av Diego Menardi vid hans verkstad i Cortina. Resultatet är en avspegling av det nytänkande och den teknik som ligger bakom våra banbrytande crossover-modeller.”

 

Vid utvecklingen av 7-mannaboben användes skisser och CAD (computer-aided design). Bobens nos har utförts så att den efterliknar X-Trails V-motion grill och också fångar motorhuvens karakteristiska linjer. 

Diego Menardi förlängde dessutom boben så att den rymmer 7 passagerare.

Jämförande data mellan X-Trail och X-Trail Bobsleigh

X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4x4

 

 

 

 

 

 

jämfört med

 

 

 

X-Trail Bobsleigh

Egenskap

Data

Feature

Statistic

Antal säten

7

Antal säten

7

Höjd

1.710 mm

Höjd

850 mm

Längd

4.640 mm

Längd

4.200 mm

Totalvikt

2.160 kg

Totalvikt

895 kg

Tjänstevikt

1.580 kg

Tjänstevikt

310 kg

Motor

1.6 dCi

Motor

Finns ej

0-100 km/h

11 sekunder

0-100 km/h

30 sekunder

Topphastighet

186 km/h

Topphastighet

105 km/h

Effekt

130 hk

Effekt

621 hk

Lite bob-historia

Började på 1800-talet

Bob-sporten såg dagens ljus först i slutet av 1800-talet då ett antal turister på besök i Schweiz satte ihop två slädramar med varandra och kompletterade ekipaget med en styranordning för att bygga en kälke. Som skydd monterade de rika engelska vinterturisterna också på ett chassi. Den första bob-klubben bildades i St. Moritz 1897.

 

Supertungviktare

På 1950-talet hade man insett hur viktig starten var, och idrottsmän med explosiv styrka, från andra sportdiscipliner, lockades till bobsporten. 1952 infördes en avgörande regeländring som begränsade ekipagets totala vikt (bob+passagerare). Det här kom att markera slutet på en epok av bobåkare i ”supertungviktsklassen” och gjorde åter sporten till en idrottstävling.

 

Bob – fram och tillbaka

Från början tävlade man med rambyggda kälkar tillverkade i trä. Dessa ersattes dock snart av stålkälkar som kom att kallas ”bobsleighs” för att besättningen brukade vicka kälken fram och tillbaka (på engelska: bob) för att få upp farten före start. I dag tränar de bästa lagen året runt och tävlar för det mesta på konstfrusna banor i släta, högteknologiska kälkar tillverkade i glasfiber och stål.

OS-historia

Vid de första olympiska vinterspelen, som gick i Chamonix 1924, tävlade man i 4-mansbob. I Lake Placid (1932) lade man in en tävling även för 2-mannalag och detta tävlingsupplägg kvarstår än i dag. Den första tävlingsgrenen på damsidan (för 2-mannabobar) infördes 2002. 

Vad är g-kraft?

*Den g-kraft som verkar på ett stillastående föremål på jordens yta är 1 g (uppåt) och uppstår ur en motreaktion (GRF-kraft; ground reaction force) från jordens yta motsvarande en acceleration på 1 g, och är lika stor som tyngdkraften men motriktad denna.