LÄCKER LEAF BLIR SJÄLVLYSANDE SJÄLVPORTRÄTT / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

LÄCKER LEAF BLIR SJÄLVLYSANDE SJÄLVPORTRÄTT

  • Nissan använder en självlysande LEAF för att måla ett stort självlysande konstverk
  • Konstnären Ian Cook, från PopbangColour, använde däcken på bilen som pensel för att sprida den självlysande färgen över målarduken
  • Den 207,68m2 stora målningen krävde 60 liter självlysande färg och tog 61 timmar att färdigställa
  • Se filmen här

Med en LEAF lackerad i självlysande färg, lät Nissan en konstnär måla ett 207,68 m2 stort självporträtt av LEAF.

Målningen, som föreställer fronten på en Nissan LEAF, är skapad av den originelle bilkonstnären Ian Cookpå PopbangColour. Ian, som oftast arbetar med radiostyrda bilar, var inte sen att nappa på Nissans erbjudande om att få göra detta praktfulla konstverk och med hjälp av däcken på Nissan LEAF sprida ut självlysande färg över målarduken. 

Den stora målarduken är PVC-behandlad, och 60 liter självlysande akrylfärg gick åt under de 61 timmar det tog att färdigställa konstverket. Verket stod klart den 20 mars 2015. Se filmen här

Lacken på Nissan LEAF absorberar UV-energi och strålning under dygnets ljusa timmar, och "lyser" sedan i mörkret i mellan 8-10 timmar.

 

Nissan är den första biltillverkare som lackerar en bil med självlysande färg. 

Självlysande lack liksom helbilsfoliering finns redan. Däremot är den UV-aktiverade lacken som tagits fram, speciellt för Nissan, helt unik. Detta beror på färgens sammansättning - bl.a. innehåller den ett fast, luktlöst ämne, av den sällsynta jordartsmetallen "strontiumaluminat".

 

I en kommentar till konstverket säger Cook: "Det här var en av de mest krävande målningar någon någonsin bett mig att skapa - men resultatet blev fantastiskt bra! Den fullstora, självlysande Nissan LEAF som fick agera pensel får sägas vara ett av de mest säregna målarverktyg jag använt mig av."

 

Nissan LEAF - den första 100% eldrivna massproducerade bilen - introducerades 2010 och är nu världens mest sålda elbil. Den självlysande färg som detta speciella exemplar av bilen lackats i, är en visuell anspelning på hur många Nissan LEAF-ägare det är som driver sina bilar med solenergi.