NISSAN GYM - RENA TRÄNINGSPASSET BAKOM RATTEN / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NISSAN GYM - RENA TRÄNINGSPASSET BAKOM RATTEN

  • Nissan lanserar ny "GYM"-knapp som ska hjälpa förarna att hålla sig i form
  • Gör det möjligt att slå av alla förarassistanssystem och få bättre kondis
  • Förbränn i snitt 1.415 kalorier extra per vecka på väg till och från jobbet

Nissan är ett företag som är känt för sina innovativa förarassistanssystem. Nu tar man som första biltillverkare det hela ytterligare ett steg genom att göra det möjligt att stänga av dem!

Den bakomliggande orsaken till detta djärva utvecklingssteg är att man vill hjälpa förarna att förbättra sin kondition, detta efter en undersökning som visat att just de europeiska bilförarna hör till de som är i sämst form globalt sett. 

Den nya "GYM"-funktionen, som först kommer att introduceras i de klassledande crossovermodellerna Nissan X-Trail och Qashqai, stänger med en enkel knapptryckning av samtliga förarassistanssystem och gör det möjligt för föraren att få ett träningspass bakom ratten.

 

Förutom att koppla bort innovativa system som t.ex. parkeringshjälpen Nissan Park Assist, stänger man med GYM-knappen också av funktioner som många förare kommit att betrakta som en självklarhet, t.ex. servostyrningen och de elektriska fönsterhissarna. Samtidigt ökas motståndet i gas-, broms- och kopplingspedalen liksom i växelspaken så att det krävs mer kraft av föraren att köra bilen.

 

När man på detta sätt får ett träningspass samtidigt som man kör, loggar bilens entertainmentsystem kaloriförbränningen, och den nya smartphone-appen "Gym And Go" visar på ett lättöverskådligt sätt vilka framsteg man gör.

 

Den innovativa lösningen följer på en studie utförd av University of Lura vars resultat visar att de europeiska bilförarna blir allt tjockare och får allt sämre kondition, till stor del beroende på det växande antalet trafikstockningar som gör att man tillbringar längre tid bakom ratten.

 

Dr. P. Taka, chef för Customer Welfare på Nissan, förklarar: "Våra kunders hälsa och välbefinnande är något vi tar på stort allvar, vi vill ju att de ska leva så länge som möjligt och köpa fler bilar. Därför har vi utvecklat ett system som hjälper kunderna att uppnå detta. Självkörande bilar innebär ytterligare möjligheter för GYM-systemet. I framtiden kommer bilen att kunna köra själv medan de åkande kan använda reglagen som träningsredskap. Ratten kan bättra på dina biceps, och pedalerna stärka benmusklerna."

Under utvecklingen av systemet har Nissan anlitat olika experter på friskvård. Personlige tränaren Raol Pofil, som driver Le Mensonge Fitness Centre i Paris, berättar: "Nissan bad mig att ta fram ett program som skulle hjälpa förarna att förbränna fler kalorier och gå ner i vikt utan att behöva lämna sin bil. I genomsnitt hjälper mitt program en normalpendlare att bränna ca.1.415 kalorier mer per vecka." 

Ingenjörerna vid Nissan Technical Centre Europe integrerade på ett intelligent sätt tekniken i fyra prototyper av Nissan X-Trail. Den enda synbara skillnaden är de skjutbara små paneler i dörrarna som täcker de manuella fönsterhissarna.

Spanjoren Juan D'Aprilia (på bilden) är en av de fyra pendlare och Nissan-kunder som deltog i testet av det nya, innovativa systemet. På 9 månader gick han ner 22 kg medan han körde sin GYM-utrustade X-Trail.

"Jag gjorde ingenting mer än att köra fram och tillbaka till Barcelona varje dag", berättar han. "Men det kom att förändra mitt liv- mitt midjemått har gått ner med 20 cm och jag har fått stora biceps. Dessutom har jag nu fått en flickvän, men jag tror det kan bero på att hon är så förtjust i min bil." 

Den framgångsrika försöksfasen gjorde att Nissan beslöt att sätta den nya tekniken i serieproduktion direkt - den första serien med GYM-utrustade bilar levereras till sina kunder redan den 1 april, bl.a. här i Sverige.