NYTÄNK PRÄGLAR NISSANS KOMPAKTA HALVKOMBI-KONCEPT - RADIKAL DESIGN FÖR SWAY / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NYTÄNK PRÄGLAR NISSANS KOMPAKTA HALVKOMBI-KONCEPT - RADIKAL DESIGN FÖR SWAY

  • Djärvt designtema visar nytt formspråk
  • Vass exteriör matchad av elegant enkel interiör
  • Skapad för att få in ett exklusivt nytänk i segmentet för kompakta halvkombibilar

Innovativ design och produktplanering såg Qashqai och Juke födas - två av de största succéerna i bilindustrin de senaste åren.

 

Nu har Nissan tillämpat samma radikala idéer på ett av marknadens viktigaste bilsegment: det för kompakta halvkombibilar.

 

Sway, som avtäcktes på årets upplaga av den internationella bilsalongen i Genève, ger en glimt av hur en framtida generation av kompakta Nissan-modeller skulle kunna se ut om företagets imponerande nya designspråk fick forma en europeisk halvkombi. Sway är en konceptbil som designats speciellt för att tilltala europeiska kunder - den upplevs som uttrycksfull, vass och spännande.

 

Sway har designats för att skaka om lite i segmentet för kompakta halvkombibilar, ett segment som traditionellt sett utgör en starkt konservativ del av marknaden. Med sina svepande linjer, sin effektfulla front, sin elegant enkla interiör och sin dristiga färgsättning, visar denna konceptbil upp en både tuff och emotionell design.

 

Helhetsintrycket är en känsla av samstämmighet och harmoni, men med en "kantighet" man inte väntar sig i detta marknadssegment. Invändigt används bl.a. teknik som man vanligtvis förknippar med industriell arkitektur, t.ex. aluminiumstrukturer som utstrålar både enkelhet och styrka, men också noggrannhet in i minsta detalj, och valet av färger och material associerar till andra förstklassiga produkter.

 

Exteriören smälter samman i fyra mycket distinkta formelement - V-motion-grillen, ett "svävande" tak, bumerangstrålkastarna och de uppvinklade C-stolparna - till en ny designsignatur som vi redan kunnat se på konceptbilen Nissan Lannia som presenterades på bilmässan Auto China i Beijing förra året, liksom på nya Murano som nyligen lanserades i USA. Sway är det första exemplet där det nya formspråket använts på en kompakt halvkombi. Den nya stilen kommer att prägla framtida Nissan-modeller i olika segment på världsmarknaden.

 

Sways linjer börjar i V-motion-grillen, som sitter lågt placerad mellan de dubbla, V-formade stötfångardelarna. Kylargrillen utgör startpunkt för en djärv kontur som går i en båge över motorhuven och framhjulen innan den på ett dramatiskt sätt viker av nedåt mot framdörrarnas mitt.

 

V-motion-grillen är inramad av bumerangstrålkastarna. Vanligtvis är bumerangformerna av LED-lampor i mer konventionellt utformade strålkastarhus, men denna gång är det strålkastarhusen själva som skapar den unika formen.

 

Bumerangbaklyktornas unika former är lika dramatiska och splittar upp flyglarna. Dubbla trapetsformade ändrör sticker ut på vardera sidan av registreringsskylten, alltså i mitten av bakpartiet istället för under stötfångaren.

 

De komplexa bakdörrarna inrymmer inte bara de förlängda tröskel- och midjelinjerna utan också de utställda skärmar som behövs för att täcka in bakhjulen. En uppåtsträvande knyck i den bakre delen av glaspartiet, reducerar C-stolpen mellan dörren och det "svävande" taket till ett minimum. För att göra den enklare att stiga i och ur, saknar konceptbilen B-stolpar, och bakdörrarna är hängda i bakkant.

 

En annan karakteristisk detalj i Nissans nya formspråk är det svävande taket som i detta fall består av ett panoramaglastak inramat av en långsträckt, C-formad konstruktion som sträcker sig från A-stolparna, längs med taket till ovanför bakluckan. På konceptbilen framhävs denna struktur genom sin tuffa lackering i orange som blir en kontrast mot karossens blågrå färg.

 

Den X-liknande strukturen i mitten av taket ger en extra styvhet - kryssets skärningspunkt är beläget ovanför framsätet.

 

Glastaket ger två fördelar: de som sitter i bilen kan njuta av en känsla av frihet och rymd medan de på utsidan får möjlighet se interiören.

 

Sway är också helt unik när det gäller färgkoordineringen mellan exteriör och interiör.

 

Karossfärgen - "Bluish dawn grey" - är en grå kulör med en antydan till blått, som framträder i ljus, och en harmoniskt kontrasterande orange färg. Denna sofistikerade färgkombination passar perfekt in och sticker samtidigt ut i den europeiska stadsbilden.

 

Interiören går i en mörkare, djupblå färg med orange och elfenben som matchar exteriören för att ge bilen ett samstämmigt intryck.

 

Med inspiration hämtad från utställningsbilen IDx, som först visades vid bilsalongen i Tokyo 2013, plockar Sway upp designelementet med en vingformad instrumentpanel.

Resultatet är en interiör där funktion har prioritet och där inget har använts bara som dekoration.

 

De invändiga dörrgreppen är konstruerade som en integrerad del av de synliga aluminiumstagen. Även den 3-ekrade ratten präglas av grundläggande enkelhet med sina aluminiumekrar och sin avplanade underdel.

 

Föraren har endast två traditionella instrument framför sig, alla andra funktioner visas på en stor, surfplatta som sitter placerad i mitten av instrumentpanelen och kan ses - och användas - av föraren och passageraren.

 

De lätta sätena har en stomme av aluminium - också i detta fall fullt synlig - och är klädda med ett mockaliknande tyg, på sina ställen accentuerat med pärleffektsmaterial och med sömmar gjorda med en teknik som vanligtvis förknippas med dyra handväskor. Färgtemat består av starka toner av blått och orange som på ett perfekt sätt harmonierar med exteriörfärgerna.

 

Även om det här är en småbil, så får användandet av enkla men eleganta strukturer tillsammans med frånvaron av B-stolpar och onödiga detaljer kupén i Sway att verka förvånansvärt stor.

 

"Sway går i linje med vår tradition att utmana status quo i olika marknadssegment genom att införa något nytt, distinkt och slående - som vi gjorde med Qashqai och Juke. Med denna nya konceptbil för bilsalongen i Genève, experimenterar vi för att se hur Nissan kan injicera nya idéer i segmentet för kompakta halvkombibilar", förklarar Shiro Nakamura, Senior Vice President, Design and Chief Creative Officer, på Nissan Motor Co.

 

Paul Willcox, styrelseordf. för Nissan Europe tillägger: "Det är full fart för Nissan. Vårt märke står för djärva, innovativa idéer på den europeiska bilmarknaden - och överallt annars i världen - och bakom vår tillväxt i Europa ligger nya, enastående produkter som alla kännetecknas av en fantastisk design. Sway visar hur viktig design är för oss på Nissan - både för att vidareutveckla vårt varumärke och som motor för vår tillväxt."

Sway - mått (mm)

Längd

4.010

Bredd

1.780

Höjd

1.385

Hjulbas

2.570