NISSAN UTMANAR VÄRLDENS BÄSTA / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Tillbaka

NISSAN UTMANAR VÄRLDENS BÄSTA

Racingsäsongen 2015 har Nissan anmält sin GT-R LM NISMO till samtliga deltävlingar i långloppsserien FIA World Endurance Championship. Därmed återvänder den japanska biltillverkaren till 24-timmars på Le Mans. Nissan kommer att kämpa om segern på ett innovativt sätt och med en mycket spännande produkt som representerar nästa generations Nissan GT-R.

 

"Vi tycker det ska bli mycket spännande att få ställa upp mot världens bästa sportbilstillverkare", sägerRoel de Vries, Global Head of Marketing and Brand Strategy på Nissan. "LM P1-klassen är som ett prov för tekniska innovationer, speciellt när det gäller morgondagens drivlinor. Under säsongen 2014 lyckades tre olika tillverkare med tre olika drivlinor vinna tävlingar. Det här visar med all önskvärd tydlighet att det är LM P1 som bjuder på den tuffaste utmaningen."

Nissan har visserligen inte tävlat i Le Mans toppklass på 16 år, men företaget har varit mycket aktivt i andra klasser och byggt upp en avundsvärd närvaro som sträcker sig från den nya LM P3-klassen, via att vara den ledande motorleverantören i LM P2, hela vägen upp till LM P1 genom organisatören ACO:s smarta "Garage 56"-program (en unik klass på Le Mans reserverad för experimentbilar med innovativ teknik som faller utanför det vanliga reglementet).

"Att leverera motorer till LM P3-klassen är en ny satsning från vår sida, men om den blir endast hälften så framgångsrik som Nissans LM P2-program så kommer vi att bli mycket stolta över vad vi åstadkommit", säger Shoichi Miyatani, President för NISMO. "Våra LM P2-motorer har givit olika stall både mästerskapstitlar och klassegrar på Le Mans. Våra Garage 56-projekt och de innovationer som vi använt oss av har banat väg till LM P1-klassen. Vi lärde oss enormt mycket av hybridiseringen av Nissan ZEOD RC - kunskaper vi tagit med oss till detta projekt." 

LM P1-bilarna är de mest extrema sportbilarna i dagens racing vilket ger Nissan och NISMO möjlighet att arbeta med innovationer på högsta möjliga nivå, ett tillfälle man helt enkelt inte kunde missa.

"Dessa bilar representerar det bästa av dagens racingteknologi: stora energiåtervinningssystem, supersnåla motorer och finslipad aerodynamik som ger extremt snabba bilar i förhållande både till vikt och tillförlitlighet", förklarar Ben Bowlby, Nissans teamchef i LM P1. "De här bilarna tävlar 24 timmar i sträck och tillryggalägger praktiskt taget en hel Formel 1-säsong bara under loppet på Le Mans. Jämfört med F1 handlar det om en helt annan utmaning, en utmaning som är mycket mer relevant för vanliga serietillverkade bilar. Om man kör från London till Edinburgh, förväntar man sig att bilen ska klara det lätt. Den ska vara snabb, stabil, bekväm och säker, och den ska leverera de köregenskaper och det grepp som kan krävas av en modern bil - precis samma utmaningar som Le Mans utsätter bilarna för. Allt handlar om att ha en snabb, effektiv och säker bil."

FIA World Endurance Championship erbjuder konstruktörerna möjlighet att utveckla ny teknik för sina vanliga, serietillverkade bilar.  Med energieffektivitet som en avgörande faktor, finns det helt enkelt inte något mer utslagsgivande än ett uthållighetstest under 24 timmar, där tidsskillnaden mellan segraren och tvåan i loppet kan handla om sekunder - efter 24 timmars körning.

"Det är vår uttryckliga avsikt att teknik som utvecklas för LM P1-bilen ska föras vidare till Nissans vanliga modellutbud. Vi utvecklar en supereffektiv V6-motor med dubbelturbo med samma konfiguration som i Nissan GT-R. Det handlar om en mer effektiv men lika kraftfull direktinsprutningslösning som mycket väl kan vara en föregångare för framtida GT-R-motorer. Likadant kan det system för återvinning av rörelseenergi som vi utvecklar i vår racingverksamhet potentiellt komma att användas i en vanlig gatmodell."

Nissan åtar sig en svår uppgift när man nu tar sig an de bästa i världen för att slåss om segern. Konkurrensen är hård och tävlingarna i FIA World Endurance Championship extremt tajta - men det här är en utmaning som Nissan gärna tar, och Nissans NISMO-team kommer att få kämpa hårdare än någonsin för att ta sig högst upp på pallen.

"Allt jag vill är att med säkerhet kunna säga att teamet gjorde sitt absolut bästa", säger Darren Cox, Global Head of Brand, Marketing & Sales på NISMO. "Det vi siktar på är att ha presterat efter vår bästa förmåga, det är det som är vårt fokus. Det finns mycket som vi inte har kontroll över, vi vet t.ex. inte hur långt våra konkurrenter kommit när det är dags för säsongens första race. Om vi alla gjort vårt bästa kommer jag att vara mycket nöjd, och bra resultat kommer om vi fortsätter att göra vårt bästa. Så vårt mål är helt enkelt just att göra vårt bästa. Jag tror att det bästa från oss som grupp kommer att leda till en del fantastiska resultat."