NYA QASHQAI I DETALJ / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NYA QASHQAI I DETALJ

Teknik

 • Nya Qashqai - tekniska finesser:
  • Nissan Safety Shield-paketet innehåller:
   • Frontkollisionsvarning (Front Collision Avoidance)
   • Driver Attention Support
   • Identifiering av vägskyltar (Traffic Sign Recoginition)
   • Filbytesvarnare (Lane Departure Warning)
   • Dödvinkelvarnare (Blind Spot Warning)
   • Rörelsedetektor (Moving Object Detection)
   • Helljus-assistans (High-Beam Assist)
  • Chassikontroll
  • LED-strålkastare som endast drar hälften så mycket energi som de tidigare Xenon-lamporna
  • Intelligent parkeringsassistans (Intelligent Parking Assist)
  • Nya NissanConnect med smartphone-app-integrering
  • AVM - Around View Monitor (Som finns på Qashqai sen tidigare)
Själva hjärtat i Qashqai består av lättillgänglig teknik. En hel serie innovationer, som när de kombineras med varandra bildar ett unikt paket av förarhjälpsystem som inte bara ger bättre säkerhet och bekvämlighet utan också ger Nissan-ägarna ett enastående mervärde.

Nissan Safety Shield är samlingsnamnet på en uppsättning lösningar som tagits fram för att förbättra passagerarsäkerheten och ligger helt i linje med Nissans fortlöpande vision om olycksfri bilism - en grundtanke som understryks av företagets engagemang för att tillverka ekonomiskt överkomliga självgående s.k. autonoma fordon år 2020.

I Safety Shield i nya Qashqai ingår följande lösningar:

 • Frontkollisionsvarning (Front Collision Avoidance)
Genom att med det inbyggda radarsystemet skanna av vägen framför bilen, kan Qashqai erbjuda assistans i 3 steg. Först varnas föraren med hjälp av en ljudsignal om avståndet till framförvarande fordon krymper. Om föraren inte reagerar på detta, inleds steg 2 där bilen själv påbörjar en inbromsning genom att delvis applicera bromsarna.  Om avståndet fortfarande krymper, appliceras full bromskraft för att om så krävs få bilen att stanna helt.
 • Driver Attention Support
Nya Qashqai lär känna dig, så att den kan avgöra om du börjar att bli trött och dåsig. Efter att under ca. 10 minuter ha "lärt" sig din körstil, kommer Nissan Safety Shield att övervaka förarens uppförande under körningen. Om systemet detekterar att styrningen blir oregelbunden, visar det ett varningsmeddelande på instrumentpanelen som berättar för föraren att det är dags att ta en liten paus i körningen.
 • Identifiering av vägskyltar (Traffic Sign Recognition)
Genom att automatiskt läsa av hastighetsskyltarna med hjälp av den framåtriktade kameran och sedan visa dessa, hjälper nya Qashqai föraren att både att köra säkrare och att hålla sig inom den lagstadgade hastigheten. Den här funktionen fungerar i hela Europa, oberoende av hastighetsskyltarnas utformning. Systemet känner t.o.m. av att vissa länder tillämpar lägre tillåten hastighet vid regn - både den hastighetsbegränsning som gäller vid torrt och vid vått väglag visas.
 • Filbytesvarnare (Lane Departure Warning)
En utmärkt finess för flerfiliga vägar är Lane Departure Warning som kan känna av om bilen är på väg att lämna sitt körfält. Tack vare ett avancerat dataprogram kan systemet detektera även svaga vägmarkeringar och avgöra om bilen är på väg att lämna sitt körfält. Om så är fallet, och blinkern inte används, varnas föraren om att en korrigering av kursen behövs.
 • Dödvinkelvarnare (Blind Spot Warning)
Detta Nissan-system använder sig av Around View Monitor-kameran bak för att upptäcka eventuella fordon i den döda vinkeln på respektive sida av Qashqai. Om ett fordon detekteras i den döda vinkeln, tänds en diskret varningslampa i sidobackspegeln på den aktuella sidan. Om föraren använder blinkern för att byta fil och systemet har registrerat att ett annat fordon ligger i riskzonen, blinkar lampan och en varningssignal hörs.
 • Rörelsedetektor (Moving Object Detection)
Qashqai kan fås med parkeringssensor, både fram och bak, som med hjälp av ljudsignaler och visning på kombiinstrumentet kan varna föraren. Utöver denna funktion erbjuder Qashqai dessutom en förbättrad version av den nuvarande modellens parkeringshjälp i form av Around View Monitors helikoptervy. När bilen står stilla och något rör sig inom de områden som täcks av de 4 kamerorna, avger systemet en varningssignal och markerar det område där ett rörligt föremål har detekterats. AVM-kameran med sitt fish-eye-objektiv sitter monterad på bakluckan och täcker en vid vinkel på över 180 grader vilket ger ett ojämförligt brett synfält bakom bilen. Kamerabilderna visas på Nissan Connect-systemets nya, nu hela 7 tum stora display.
 • Helljus-assistans (High-Beam Assist)
  En högupplöst kamera tillsammans med intelligent mjukvara svarar för den avancerade helljusassistansen i nya Qashqai. Systemet optimerar strålkastarljuset för att alltid ge så mycket ljus som möjligt - i alla körsituationer.  
Safety Shield är bara en början när det gäller de tekniska innovationerna för Qashqai - hit hör också finesser som:
 • Chassikontrol
Med hjälp av Nissans senaste rön när det gäller köregenskaperna, förbättras dessa av Nissan Chassis Control - kunskaperna kommer från utvecklingen av supersportbilen GT-R och funktionaliteten från en differentialbroms. Medan Vehicle Dynamic Control system (VDC) fortsätter att korrigera vid svårare förluster av greppet, bromsar Nissan Chassis Control ner de olika hjulen individuellt i lägre hastigheter för att korrigera kursen för Qashqai i kurvorna. Detta ger en mer dynamisk känsla utan att för den skull påverka körupplevelsen. När man kör på ojämnt underlag, applicerar Nissan Chassis Control också bromsverkan individuellt på hjulen - för bättre karosskontroll och bättre komfort för passagerarna.
 • Intelligent parkeringsassistans (Intelligent Parking Assist)
Genom att Nissans intelligenta parkeringsassistans automatiskt mäter storleken på lediga parkeringsplatser längs med vägen, räcker det med en lucka som endast är 80 cm längre än Qashqai för att systemet automatiskt ska kunna styra in bilen där på ett säkert sätt. Allt föraren själv behöver göra är att följa instruktionerna på displayen och växla mellan körning framåt och bakåt. Systemet kan alltså fick- och parallelparkera bilen. Föraren har även hjälp av den helikoptervy som AVM tillhandahåller.
 • Nya NissanConnect
Helt i linje med den glupska aptit som nya Qashqai har på innovationer, är den först ut att vara utrustad med det nya NissanConnect-systemet. NissanConnect har nu fått en större display (7 tum) och erbjuder uppkoppling via en smartphone så att man hela tiden kan hålla kontakten med världen utanför vart man än styr kosan. I framtiden kommer det att finnas appar till systemet för bl.a. musik, sociala nätverk, underhållning och resor via den hela 7 tum stora färgpekskärmen, och nya NissanConnect är baserat på nyligen introducerade Google® search och Send To Car-funktioner med vars hjälp man kan planera resan från hemmets lugna vrå. 

Systemet innefattar Bluetooth audiostreaming och integrering av mobiltelefonen liksom AUX-IN- och USB-ingångar samt DAB-radio.

 

Förutom huvuddisplayen till NissanConnect får föraren också information via ytterligare en display, placerad på instrumentpanelen. Det här är en av de mest avancerade displayerna någonsin - en 5 tum stor TFT-färgskärm med inte mindre än 12 möjliga grafiska displayer som kan bläddras fram. Denna mätare, som färgmässigt kan anpassas i olika Qashqai-kulörer, kan visa tips och ge varningar och har också funktioner för att visa den aktuella hastigheten och snitthastigheten, bränsleförbrukningen, navigationsinstruktioner, musik, identifiering av vägskyltar, information från Nissan Safety Shield och Nissan Chassis Control, tips för ekokörning, liksom däcktrycket och fördelningen av motorkraften vid 4-hjulsdrift.  Dessutom har föraren möjlighet att själv anpassa känslan i ratten, belysningsinställningarna, känsligheten för den automatiska belysningen, hastighetsstyrt intervall för torkarna och låssystemet liksom innehållet i färddatorn.