NISSAN DRIVER PÅ UTVECKLINGEN AV ELBILAR FÖR EN RENARE FRAMTID / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Tillbaka

NISSAN DRIVER PÅ UTVECKLINGEN AV ELBILAR FÖR EN RENARE FRAMTID

  • Nissan stödjer satsningen på bilpooler och ger fler möjlighet att köra elbilar utan utsläpp
Genom banbrytande satsningar på elbilpoolsprojekt i Estland och Tyskland får fler bilförare chansen att köra elbil (Electric Vehicle, EV) och samtidigt uppleva nollutsläpp (zero emission, ZE), som syftar till att få fler att upptäcka fördelarna med ZE-mobilitet som stöds av Nissan - världens ledande EV-pionjär. Detta kommer troligtvis att bli en stor framgång hos bilförarna, varav många aldrig tidigare kört elbil.

Nissan stödjer projekten i Tyskland och Estland genom att låna ut den andra generationen av LEAF. Deltagare som anmäler sig online, kan boka en fullladdad Nissan LEAF på bara några sekunder via en app till sin smartphone och de betalar sedan bara för den tid de har utnyttjat bilen. Priset börjar från endast 6 Euro.

I november 2012 startades en bilpool med EV-bilar i tyska Essen. Projektet ingick i Ruhr Auto Project med en flotta på 40 st EV-bilar. Med bland annat 5 st Nissan LEAF för korttidsuthyrning, är Essen-projektet det första planerade nätverket av EV-bilpooler i Tyskland.

Tanken bakom projektet är att ändra människors sätt att förflytta sig inom städerna och att få fler att komma i kontakt med e-mobilitet genom framtåtblickande bilkoncept i stadsmiljön. Biluppställningsplatserna är belägna i bostadsområden och vid olika stationer för allmänna kommunikationsmedel för att ge människorna tillgång till ett helt integrerat, miljövänligt mobilitetsnätverk.

"De här banbrytande satsningarna hjälper bilförare att kunna glädja sig åt de miljövänliga fördelarna med en elbil, utan att behöva skaffa sig en egen EV-bil. Det är perfekt för människor som bara använder bilen ibland och för dem som bor i städer och inte har någon parkeringsplats för en egen bil," säger Thomas Hausch, VD på Nissan Germany.

"Förutom att man sparar pengar, så bidrar EV-bilförarna till minskade utsläpp av koldioxid,  samtidigt som de får chansen att njuta av  Nissan LEAF - världens mest sålda elbil."

Nissan har varit en viktig partner i projektet redan från starten. "Nissan har stöttat vårt projekt från första början", förklarar professor Dudenhöffer på Duisburg-Essen University och initiativtagare till projektet. "Nissan har ställt upp med fem stycken Nissan LEAF, som deltagarna i bilpoolerna är mycket förtjusta i. Nyligen donerade företaget en av sina snabbladdningsstationer. Det krävs mycket mod för att vara den som först stakar ut en ny väg inom e-mobilitet. Nissan har visat att företaget har detta.."

I juli 2013 startade Kredex, en statlig stiftelse i Estland, ett projekt i samarbete med ELMO Rental. Syftet var att skapa en flotta på 24 bilar, varav 16 stycken Nissan LEAF, för Tallin och Tartu, två av de största städerna i landet.

När en kund har tecknat ett kontrakt med biluthyrningsföretaget ELMO - som står för Electromobility in Estonia - kan han eller hon välja och boka en bil i närheten via mobiltelefonen. Och när bilen är bokad utnyttjar kunden mobiltelefonen som nyckel till bilen.

Projektet har blivit mycket populärt. I avgiften (€6 för den första timmen, €3 för varje påföljande timme, men högst €30 för 24 timmar) ingår obegränsad laddning i hela Estlands snabbladdningsnätverk, som är ett av Europas mest tillgängliga och innebär att man aldrig är längre bort än 50 km från någon av 160 st snabbladdningsanläggningar över hela landet. Som ett resultat av det här projektet har fördelarna med att äga en EV-bil blivit mycket uppmärksammade och bidragit till en ökad försäljning av Nissan LEAF.

"Allt gick mycket smidigare än jag hade förmodat. Att öppna bildörren via mobilen är verkligen en innovativ och praktisk lösning. Man är ju inte beroende av någon annan och behöver inte vänta på att någon ska komma och lämna nycklarna", säger Kaija Kullat, som deltagit i projektet. "Eftersom jag är mycket förtjust i elbilar kommer jag absolut att utnyttja ELMO Rental även i fortsättningen."

I båda städerna finns ett antal speciella uppställningsplatser för EV-bilar där bilarna kan återlämnas och laddas upp snabbt för nästa kund.