NISSAN BEGÅVAR SMÅBILSSEGMENTET MED AVANCERADE OCH INTUITIVA SÄKERHETSSYSTEM / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Tillbaka

NISSAN BEGÅVAR SMÅBILSSEGMENTET MED AVANCERADE OCH INTUITIVA SÄKERHETSSYSTEM

Nissans revolutionerande Around View Monitor ger småbilsförarna ojämförligt bra sikt - 360 grader runt om

  • Nissans Around View Monitor i kombination med Nissan Safety Shield ger föraren ett större synfält
  • Around View Monitor erbjuder ett fågelperspektiv av bilen med en virtuell 360-graders-vy
  • Nya Nissan Note introducerar exklusiv siktförbättrande teknik i småbilssegmentet

Nu behöver man inte längre betala premiumpris för avancerade säkerhetsfunktioner - med helt nya Nissan Note, som bjuder på en lång rad körsäkerhetsdetaljer, lägger Nissan ribban på en ny nivå i småblissegmentet.

 

Taina Erkkilä, Communication Director på Nissan Nordic Europe, berättar: "Vi på Nissan vill att alla våra kunder ska kunna känna sig säkra bakom ratten samtidigt som vi menar att de inte ska behöva betala skjortan för teknologier av den här typen. Nya Note är full med avancerad teknik som förstärker körupplevelsen, och genom smart ingenjörskonst har vi för första gången kunnat göra denna teknik tillgänglig också i småbilssegmentet."

 

Vi människor har ett synfält på i genomsnitt 120 grader, men tack vare Nissans duktiga ingenjörer och avancerade tekniska lösningar kommer man som förare i nya Nissan Note att kunna se hela varvet runt, 360 grader.

 

Nya Note, som premiärvisades vid den internationella bilsalongen i Genève i mars, är den första av Nissans modeller som är utrustad med avancerade "Safety Shield" - ett teknikpaket som tar förarhjälpsystemen till en helt ny nivå i småbilssegmentet - och dessutom med Around View Monitor.

 

Som förare i en Nissan Note vet man därför hur det är att ha ögon i nacken. Nissans revolutionerande Safety Shield, i kombination med Around View Monitor, ger användaren ojämförligt bra sikt och bidrar på så sätt till att minimera olycksrisken och gör det lättare och enklare att manövrera bilen.

 

Safety Shield innehåller Nissan-systemen Blind Spot Warning System, Lane Departure Warning och Moving Object Detection via en kamera med konvex lins som okonventionellt nog sitter placerad bak på bilen. Kameran ger en 180-gradersvy, och lite till, från en punkt precis under bakrutan. Det här ger föraren ögon i nacken vilket gör att man kan se saker som annars ligger utanför synfältet. Systemet varnar dessutom Note-föraren för eventuella risker, som t.ex. om ett barn närmar sig bilen när man backar, eller om det döljer sig något fordon i den döda vinkeln. För att kameran alltid ska ge en klar och tydlig bild, är den utrustad med ett innovativt självrengörande system.

 

Med hjälp av ytterligare 3 kameror (en i fronten och en i vardera sidobackspegeln) bjuder Note också på Nissans lovordade parkeringshjälp med helikoptervy "Around View Monitor" som visar föraren bilen i fågelperspektiv. Den 5,8 tum stora displayen på instrumentpanelen ger en virtuell 360-gradersvy runt om vilket gör det betydligt enklare och säkrare att manövrera bilen. Nissan Note är först i klassen med detta avancerade men ändå lättanvända system och priset har lagts på en mycket överkomlig nivå.

 

Geraldine Ingham, Chief Marketing Manager för småbilar på Nissan i Europa, förklarar: "Genom samtal med förare som ingår i våra forskningsgrupper, fann vi att en avgörande faktor för att de ska känna sig säkra och mer självsäkra när de kör och manövrerar bilen är just att de kan se vad som händer runtomkring dem. Med detta i åtanke, ville vi ta fram en teknisk lösning som gav föraren i en Nissan bättre överblick över vägen. Safety Shield och Around View Monitor är konstruerade för att förbättra sikten för förarna så att de kan se mer av området runt bilen och på så sätt göra det säkrare för dem och minimera risken för försmädliga små repor och bucklor."

 

Nya Nissan Note börjar att tillverkas nu i sommar, och de första exemplaren börjar levereras i höst.

 

För utförlig information om Nissan Note,klicka här.

 

 

Nissan Safety Shield-paketet innehåller följande 3 tekniska lösningar:

  • Blind Spot Warning

Detta Nissan-system, som tidigare endast kunnas fås till bilar i premiumklassen, använder sig av den vidvinkliga AVM-kameran bak för att upptäcka eventuella fordon i den döda vinkeln på respektive sida av Note. Om ett fordon detekteras i den döda vinkeln, tänds en diskret varningslampa i sidobackspegeln på den aktuella sidan. Om föraren använder blinkern för att byta fil och systemet har registrerat att ett annat fordon ligger i riskzonen, blinkar lampan och en varningssignal hörs.

  • Lane Departure Warning

En annan finess från premiumklassen som nu gör sin debut i B-segmentet är Lane Departure Warning som kan känna av om bilen är på väg att lämna sitt körfält. Man kanske skulle kunna tro att man för denna funktion skulle behöva ett radarsystem eller en kamera monterad fram, men Note använder sig faktiskt även här endast av den vidvinkliga AVM-kameran bak. Tack vare ett avancerat dataprogram kan systemet detektera även svaga, nedslitna vägmarkeringar vilket gör att det kan varna föraren om bilen är på väg att lämna sitt körfält när föraren inte använder blinkern. På ett smart sätt reglerar systemet automatisk sin känslighet på landsväg för att ta hänsyn till den speciella körstil som krävs här.

  • Moving Object Detection

Denna nya funktion bygger vidare på Around View Monitor och ger föraren en digital assistent som hjälper till att kontrollera om något närmar sig den väg som Note tar när man backar. Medan konventionella parkeringshjälpsystem endast varnar föraren för föremål som är i vägen, avger Moving Object Detection både en ljud- och ljussignal om någon eller något rör sig bakom bilen, t.ex. om ett barn närmar sig din backande Note bakifrån. AVM-kameran med sin konvexa lins sitter monterad på bakluckan och täcker en vinkel på över 180 grader vilket ger ett ojämförligt brett synfält bakom bilen. Backkameran har t.o.m. försetts med ett system som med hjälp av små vattenstrålar själv håller objektivet rent och dessutom torkar det genom att blåsa luft på det - allt för att kameran alltid ska kunna leverera en klar och tydlig bild. Kamerabilderna visas på Nissan Connect-systemets 5,8 tum stora display.