Tillbaka

FAKTA OM NYA NOTE

Nya Note presenterar avancerad teknologi, som aldrig tidigare har förekommit inom den här sektorn. Faktum är att mycket av tekniken i Note är helt ny för B-segmentet och sätter en ny standard för vad som är ekonomiskt överkomligt för kunderna.

Bland dessa sensationella tekniska funktioner finns Nissans avancerade Around View Monitor (AV). Det är ett innovativt system, som gör det lättare för föraren att parkera bilen.

Med hjälp av fyra olika kameror och en 5,8-tums skärm på instrumentbrädan visas en bild uppifrån av nya Note. Det gör att föraren kan se bilens position och området runt bilen, så att det blir mycket enklare och säkrare att parkera.

AVM är en innovation, som ägare till Qashqai är väl förtrogna med. Men nya Note är den första bilmodellen i B-segmentet som utrustats med Nissan Safety Shield, som består av tre avancerade säkerhetssystem som arbetar tillsammans för att hjälpa föraren i trafiken. Tack vare innovativ produktutveckling har det blivit möjligt för Nissan att slå ihop dessa tre system i ett förmånligt paket. Nissan Safety Shield kräver endast att en bild fångas av den bakre AVM-kameran för att systemet ska fungera. Motsvarande konkurrerande system kräver däremot dyrbar utrustning för övervakning framför och bakom bilen för att uppnå motsvarande funktion.

Nissan Safety Shield-paketet omfattar följande tre tekniksystem:

  • Blind Spot Warning

En funktion som tidigare enbart återfanns hos premium-bilar. Nissans system utnyttjar den bakre AVM-kameran för att upptäcka fordon, som försvinner i den döda vinkeln på båda sidor om bilen. Om ett fordon upptäcks i någon av döda vinklarna tänds ett diskret varningsljus i glaset i respektive sidobackspegel på Note. Om föraren gör en manöver för att byta fil och systemet upptäcker ett fordon i det farliga området börjar ljuset blinka och en ljudsignal varnar föraren.

  • Lane Departure Warning

En annan premium-funktion, som nu för första gången lanseras inom B-segmentet är Lane Departure Warning, som upptäcker om bilen håller på att oavsiktligt lämna filen. I vanliga fall förväntar man sig att det krävs en monterad kamera eller ett radarsystem för den här funktionen. Men Note utnyttjar åter igen endast den bakre AVM-kameran. Ett avancerat dataprogram upptäcker till och med svagt synliga filmarkeringar, som gör att systemet kan känna av om bilen håller på att lämna filen oavsiktligt. Om detta händer blir föraren varnad och kan korrigera bilens position. Systemet är så intelligent att det automatiskt justerar känsligheten när bilen framförs på landsväg där det krävs en annan körstil.

  • Moving Object Detection

Den här nya funktionen, som baseras på tekniken i Around View Monitor, är som en digital co-pilot som hjälper föraren att se vad som eventuellt kan vara i vägen när man backar bilen. Vanliga parkeringssystem varnar föraren för ett föremål som står i vägen. Moving Object Detection däremot ger en ljud- och visuell varningssignal om någon person eller något annat förflyttar sig bakom bilen. Till exempel ett barn som går i riktning mot din bil när du backar. Den bakre AVM-kameran är monterad på bakluckan och har en konvex lins, som gör att du får en vidvinkelvy på mer än 180 grader och ger dig ett ojämförligt bra synfält bakom bilen. Bilderna från kameran visas på 5,8 tum stora Nissan Connect-skärmen.

Med alla dessa tre Safety Shield-funktioner samt bilden från den bakre AVM-kameran på bakluckan ger detta systemet en överlägsen kontroll över vad som händer runt bilen. Nissans tekniker har utvecklat den ultimata lösningen - ett inbyggt system för att spola av och torka rent kameralinsen. Med hjälp av avancerad matematik analyseras bilden och systemet känner av om det har kommit smuts på den bakre kameran. Om nödvändigt sprutas en liten stråle vatten på linsen samtidigt med en luftstråle som gör att vattnet torkar bort direkt. Tack vare denna teknik fungerar Safety Shield-paketet alltid oavsett väder och bilden från den bakre AVM-kameran är alltid kristallklar.

Både AVM och Safety Shield har integrerats med Connect-satellitnavigationen, Bluetooth och audio system, som blivit förbättrade i nya Note. Tack vare den 5,8 tum stora pekskärmen innefattar det senaste systemet också navigationsprogrammet Google® ‘Send to Car', som gör att du kan planera din resa hemma och skicka rutten direkt till bilen. Ytterligare tjänster som kan anslutas är Google® Points of Interest (POI), närmaste bensinstationer samt väder- och flygplatsinformation.

Exteriör design

Nya Note inför känsla för design och spänning till ett segment där stil har blivit en viktig faktor för att nå framgång. För att möta kundernas allt högre krav inom B-segmentet har Nissan skapat en bil som kombinerar eleganta, svepande linjer med unika och djärva detaljer.

Nya Note har en kraftfull design som hämtat inspiration från och ligger nära konceptbilen Invitation, som visades upp på Geneva Motor Show 2012. De rena linjerna anspelar på de dynamiska egenskaperna hos nya Note och framhäver bilens aerodynamik, som är ledande i klassen. Till skillnad mot de versioner av nya Note som designats för andra marknader har den europeiska modellen en unik design av frampartiet samt premium-skulpterade sidobackspeglar med inbyggda blinkers.

Nya Note är byggd på Nissans lättviktiga V-plattform, som kombinerar en lång hjulbas med kort överhäng för att ge ett sportigt, piggt utseende. Bilens sidor utmärks av en dramatisk "Squash Line", som ger bilens profil en kraftfull dynamik. Designen har fått sitt namn av att vinklarna är inspirerade av en snabb squashboll, som flyger runt banan.

I det mjukt formade frontpartiet är strålkastare och kylargrill infällda. Med buktande hjulhus och en distinkt, svepande fönsterlinje visar nya Note upp ett modernt utseende, som förstärker Nissans position som ledande inom utvecklingen av bildesign.

Många kunder inom B-segmentet efterfrågar en sportig, dynamisk look. Därför har Nissan utvecklat ett nytt Dynamic Styling Pack, som gör att man kan ge sin bil ett ännu mer kraftfullt utseende. Dynamic Styling Pack består av svarta detaljer kring strålkastare och kylargrill. Där ingår också större och mer kraftfullt utformade luftintag i fronten samt bakre stötfångare.

Interiör design

Exempel på kraftfull design ser vi också på insidan av nya Note. Mångsidigheten, som uppskattades av många ägare av tidigare modeller, har inte glömts bort. Nu har den kombinerats med material av premium-kvalitet samt avancerade tekniska och praktiska funktioner som är ledande i klassen.

Den mest sensationella innovationen finns rakt framför föraren. Instrumentbrädans display har utformats speciellt med tanke på den europeiska marknaden, så att all information är så tydlig som möjligt för föraren i alla situationer. Det gäller alla vanliga instrument och dessutom två nya, avancerade eco-mätare. Den ena eco-mätaren avläser förarens tryck på gaspedalen och den andra eco-mätaren ger en övergripande visuell bild över totalekonomin i realtid under varje körning.

Interiören i Note har skapats för att ge föraren och passagerarna en bekväm, praktisk och snygg miljö. Det blåa ljuset från eco-mätaren ger en behaglig och lugn premium-känsla samtidigt som den intelligenta layouten visar att man inte har kompromissat när det gäller utrymmet .

Vid utformningen av interiören har man satt användbarhet i fokus. Baksätet i nya Note är lika flexibelt och praktiskt som i den tidigare modellen och ledande i klassen. En skjutbar bänk gör att man kan alternera mellan maximalt bagageutrymme och maximalt benutrymmer för baksätespassagerarna - båda utrymmena är bäst i klassen. Lägg till detta att golvet i bagageutrymmet kan varieras i två höjder, så förstår du att det inte finns många bilar i B-segmentet som kan konkurrera.

Drivlina

Som det anstår en bil som för in spännande ny teknik i klassen, så är nya Notes motor och växellåda fyllda med intelligenta funktioner som ökar både effektiviteten och köregenskaperna.

Fyra olika motor- och växellådsalternativ erbjuds med så låga CO2-utsläpp som från 95g/km. Alla modeller är utrustade med Nissans intelligenta stop-start-tändning, som ytterligare ökar effektiviteten och minskar CO2-utsläppen.

Båda bensinmotorerna i nya Note har en cylindervolym på 1,198 cc och är lättviktiga, kompakta och högeffektiva trecylindriga motorer med 12-ventiler. Obalans, som ofta kan vara framträdande i en trecylindrig motor, har man motverkat med hjälp av ett antal innovativa tekniska lösningar. Bland annat en motvikt på remskivan som neutraliserar de vertikala vibrationerna som orsakas av kolvrörelserna. Det gör att denna avancerade motor har lika jämn gång som en fyrcylindrig motor.

Ingångsmotorn på 1,2 liter har en effekt på 80 hk vid 6 000 v/min och ett vridmoment på 110 Nm vid 4 000 v/min. Detta kan översättas till en bränsleförbrukning på 4,7 l/100 km och CO2-utsläpp på 109g/km.

Ett steg upp i bilserien finns en innovativ DIG-S-motor på 1,2 liter, som ger en effekt på 98 hk vid 5 600 v/min och ett vridmoment på 142 Nm vid 4 400 v/min. Denna avancerade dieselmotor har en överlägsen bränsleekonomi, men ger också en körglädje som man vanligtvis brukar förknippa med fyrcylindriga motorer i medelstora bilar. En av alla tekniska nyheter i denna motor är superladdaren. Den är försedd med ett elektroniskt kopplingssystem som gör att den kan kopplas från motorn när man kör på låg hastighet. Det ger en bättre bränsleekonomi och minskar onödig friktion i motorn.

För att ytterligare minska onödiga effektförluster i motorn har man utnyttjat den s.k. Millercykeln. Den gör att insprutningsventilerna hålls öppna längre och tillsammans med en högre kompressionsgrad blir kompressionen effektivare.

Tack vare innovationerna är 1,2-liters DIG-S-motorn en av de mest effektiva och flexibla motorerna i den här klassen. Trots motorns kraftfulla egenskaper är CO2-utsläppen endast 99g/km med manuell växellåda (119g/km med CVT-växellåda). Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 4,3 l/100 km (med manuell växellåda).

Överst bland motoralternativen för Note finns en nyutvecklad fyrcylindrig 1,5-liters turbodiesel. Denna 90 hk motor, som utvecklats av Renault-Nissan Alliance, ger CO2-utsläpp på endast 95g/km och bränsleförbrukningen vid blandad körning ligger på 3.6 l/100km.

Ytterligare fakta om prestanda för alla motorerna kommer att lämnas i samband med lanseringen.

Dynamik

Nya Note har till största delen utvecklats i Europa för att skapa bästa möjliga köregenskaper för kunderna på denna marknad. Den europeiska versionen av nya Note, som klart skiljer sig från den modell som har utvecklats för den japanska och amerikanska marknaden, har en unik utformning av styrning, fjädring och chassi för att uppnå just den komfort, dragkraft och manövreringsförmåga som passar bäst för europeiska vägar.

Vid utvecklingen av nya Note har man fokuserat på att förare och passagerare ska färdas bekvämt och komfortabelt. Samtidigt har bilens stabilitet och dynamik varit av största vikt vid utvecklingsprocessen.

Dessutom ger den pigga 1,2-liters DIG-S-motorn extra dynamisk kraft för ännu mer körglädje. Fjädring, styrning och karosstyvhet har anpassats perfekt för att matcha karaktären hos den avancerade trecylindriga motorn. Den kommer att göra succé i B-segmentet med sin körglädje.

Modeller

Nya Note lanseras med tre modellversioner - Visia, Acenta och Tekna. Utrustningsalternativen speglar Nissan ambitiösa målsättning att erbjuda alla kunder kvalificerad teknologi. Därför är alla modellversioner utrustade med tändningssystemet stop-start, sex luftkuddar och farthållare med hastighetsbegränsare.

Mellanversionen Acenta har dessutom luftkonditionering, Bluetooth och elfönsterhissar bak. Toppmodellen Tekna är utrustad med Safety Shield-paketet, Nissan Connect, Around View Monitor, delläderklädsel och nyckelfritt låssystem med i-key.

Paul Willcox, Senior Vice President för Nissan Sales and Marketing i Europa sammanfattar så här: "Nya Note är inte bara en ersättare av nuvarande Note. Det är en helt ny bil, som kommer att inta en annan position på marknaden. Den kommer att hamna i hjärtat på B-segmentet och tack vare fantastisk design och premium teknologi i alla tillgängliga paket kommer nya Note att slåss mot volymmodeller av konkurrerande märken. Vi är mycket glada över att kunna utvidga vår serie av små bilar med en så attraktiv och avancerad ny kombikupé."

Produktionen av nya Note kommer att påbörjas i sommar och de första leveranserna är planerade till augusti 2013 för vissa speciella marknader.