NYA LEAF I DETALJ / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NYA LEAF I DETALJ

Tekniskt:

 • Ny helintegrerad drivlina
 • Förbättrade köregenskaper och bättre åkkomfort tack vare ett chassi speciellt anpassad för Europa
 • Förlängd räckvidd i realistiska förhållanden
 • Nytt alternativ för snabbare laddning
 • Förbättrad teknik och fler körlägen

Utvändigt:

 • Ny utformning på grillen för lägre luftmotstånd
 • En ny uppsättning fälgar
 • Fler färger att välja mellan

Invändigt:

 • Nya säten som ger bättre stöd
 • Nya miljöinriktade tygklädslar
 • Läderklädsel
 • Större bagageutrymme
 • Ytterligare utrustning, som t.ex. Around View Monitor
 • Tre modellversioner med olika utrustningsnivå

Vid en första anblick verkar nya LEAF inte ha ändrats så mycket jämfört med det mångfaldigt prisbelönta originalet. Men både omfattningen och typen av förändringarna, innebär i alla avseenden att det här är en ny bil.

Nya LEAF är mer komfortabel och rymligare än tidigare, och den är också bättre att köra. Den nya versionen kan köras längre på en laddning och kan dessutom, beroende på marknad, laddas på halva tiden.

"De omfattande förändringar som vi vidtagit har gjort att denna banbrytande bil förstärkt sin unika karaktär ytterligare: överraskande, smart, överkomlig och progressiv", säger Paul Willcox.

Sammantaget framhäver och förstärker dessa förändringar den innovation som originalet bjuder på, bland annat en ny, helintegrerad drivlina som för första gången innehåller både laddningsenheten, invertern och motorn.

Nu monterad som ett sammanhängande paket, baseras den nya drivlinan åter på en mycket svarsvillig 80 kW stark växelströmsmotor. Denna synkronmotor drivs av en modul bestående av 48 kompakta litiumjonbatterier, som tagits fram av Nissan och sitter monterad under kupéutrymmet för att få en så låg tyngdpunkt och därmed så bra vägegenskaper som möjligt.

Genom att ha flyttat laddningsenheten från bakpartiet på LEAF och istället placerat den under huven, har bagageutrymmet kunnat göras hela 40 liter större - alltså tillräckligt mycket för att sluka en normalstor kabinväska. Bagageutrymmesvolymen har utökats till 370 liter.

Ännu viktigare är att LEAF sedan laddaren flyttades från utrymmet bakom sätena nu har blivit ännu mer praktisk. Nu sitter det inte längre något i vägen i mitten på bagageutrymmets golv när baksätet fällts ned. Och utrymmet för benen är nu större tack vare att sitsarna fått en ny utformning som gör att baksätespassagerarna kan stoppa in fötterna under sätet framför.

När det gäller värme- och ventilationssystemet kretsar förbättringarna runt ett nytt värmepumpssystem som ersätter den tidigare keramiska PTC-termistorvärmaren. Det här har gjort att elförbrukningen sänkts avsevärt, något som innebär längre räckvidd till vardags. Det här är något som visar sig speciellt på marknader där man måste använda värme- och ventilationssystemen flitigt.

Dessutom har räckvidden för nya LEAF förbättrats genom den enda faktiskt synliga förändringen av bilen: den diskret omarbetade frontgrillen hjälper till att sänka bilens luftmotståndskoefficient från redan låga 0,29 till 0,28.

Enligt den nya europeiska körcykeln (NEDC) har nya LEAF en räckvidd på 199km, en ökning från 175 km för den tidigare modellen.

Och tack vare förändringarna av chassit, styrningen och bromsarna som Nissan Technical Centre Europe (NTCE) svarat för, är nya LEAF dessutom ännu roligare att köra.

De främsta förändringarna här gäller dämpningsinställningarna - detta för att ge en smidigare och mer dynamisk körning, med bibehållet hög åkkomfort. Styrningen har i högre grad anpassats efter de europeiska önskemålen när det gäller styrkänslan, och bromsarna har förbättrats för att göra dem mer progressiva samtidigt som även energiåtervinningen effektiviserats ytterligare.

Även körläget "Eco" har förändrats. En ny "B"-inställning för transmissionen ökar energiåtervinningen vid inbromsning, och en speciell "Eco"-knapp på ratten förlänger räckvidden genom att ändra gasspjällsmappningen för att motverka alltför snabba accelerationer. Dessa båda system kan användas var för sig (till skillnad från i den förra modellen av LEAF).

Andra viktiga förändringar som rör LEAF:s e-drivlina är att den interna friktionen sänkts och att batteri- och energihanteringssystemen effektiviserats.

Något annat som gör bilen mer praktisk är ett nytt tillval som halverar den vanliga laddningstiden - från 8 till 4 timmar. Den nya 6,6 kW-laddare som nya LEAF är utrustad med gör att man kan ladda med en ström på 32A på marknader där detta är möjligt (ett vanligt hushållsuttag är på endast 10A).

Det här är ett billigare alternativ än en snabbladdare vilket gör att myndigheter på vissa håll installerar allmänna laddstolpar som redan kan leverera 32A. Genom att använda denna 6,6 kW-laddare, kan föraren ge batteriet ett meningsfullt laddningstillskott även vid kortare stopp på resan.

Till förbättringarna av de tekniska innovationerna hör ett nytt ljudsystem från Bose® som är speciellt framtaget för LEAF.

Bose Energy Efficient Series Sound System leverera en stark, högklassig ljudupplevelse, men ur en enhet som både är mindre än liknande premiumsystem och endast drar hälften så mycket elektricitet.

Med nya LEAF lanseras också en reviderad och uppdaterad version av Nissans lovordade navigationssystem Carwings. Tack vare denna innovativa enhet kan föraren fjärrstyra olika bilfunktioner från en dator eller smartphone - något som är unikt för LEAF.

Den uppdaterade versionen av Carwings innehåller flera nya funktioner, bl.a. har fjärrstyrningen av värme- och luftkonditioneringssystemen förbättrats, liksom smartphone-integreringen, röststyrningen, miljöalternativet vid navigering och realtidsinformationen om närmast belägna laddningspunkt.

Förutom en stor färgpekskärm, ett navigationssystem och Bluetooth-anslutning för mobiltelefoner och musikspelare, innehåller det nya systemet även Google Send-To-Car som gör det möjligt att planera färdvägen på en dator eller surfplatta från jobbet eller hemmets lugna vrå och sedan skicka instruktionerna till bilen.

Systemet innehåller också andra avancerade funktioner, som t.ex. Google POI search (sökning på intressanta platser) och kan ge föraren uppdaterade väderprognoser, information om flygavgångar etc.

Navigationssystemet innehåller nu en "motorvägsavfartsvy", komplett med filvalsrekommendationer, som en hjälp när man ska köra av från motorvägen. Det visar också den gällande hastighetsbegränsningen, och föraren kan dessutom ställa in en hastighetsvarning som varnar om man överskrider den tillåtna hastigheten med ett visst antal kilometer per timme.

Nissans innovativa Around View Monitor är en annan teknisk innovation som vi nu också hittar i nya LEAF. AVM använder sig av ett antal nätverkskopplade kameror för att skapa en 360-graders-vy runt bilen på mittdisplayen. Det här gör det enklare att manövrera bilen, t.ex. när man ska parkera.

Till de viktiga förändringarna inne i kupén hör sätena. Förutom att de har konstruerats för att ge bättre stöd för kroppen, kan de nu också justeras i höjdled. De har även försetts med en ny, miljövänlig tygklädsel.

Klädseln i den förra modellen var gjord i ett material som till 39 procent bestod av återvunna plastflaskor. Den nya klädseln är till 100 procent tillverkad av sockerrör vilket gör Nissan LEAF ännu mer återvinningsbar och förbättrar dess allmänna miljöprestanda. Nu kan man också beställa läderklädsel - ett mörkare och mer praktiskt alternativ.

Ett annat område som Nissan gjort mer praktiskt i vardagen är laddningsluckan fram på bilen. Tack vare en ny LED-lampa behöver man nu inte förlita sig på gatubelysning eller en ficklampa för att koppla in bilen på laddning efter att mörkret fallit.

Laddningsluckan har konstruerats om för att vara mer praktisk och säker att använda, och utlösningsmekanismen är nu kopplad till en strömbrytare. Dessutom är laddningskabeln nu försedd med en elektromekanisk låsmekanism som gör att man slipper låsa fast kabeln i bilen manuellt.

En annan förbättring är en ny i-Key som nu också fungerar på laddningsluckan och kabellåset.

Dessa betydande förändringar ingår som en del av en större modellversionsexpansion där LEAF, på traditionellt Nissan-manér, delas upp i de tre utrustningsnivåerna Visia, Acenta och Tekna för att göra den ännu mer attraktiv. Modellversionen Visia erbjuder ett billigare alternativ medan modellversion Tekna bjuder på mer standardutrustning än originalmodellen.

Kunderna erbjuds även fler alternativ när det gäller styling, design och klädslar. Modellversion Visia är t.ex. utrustad med 16" stålfälgar med hela hjulsidor och med svarta sidobackspeglar och halogenstrålkastare. Modellversion Acenta har 16" lättmetallfälgar, mockatygklädsel, sidobackspeglar lackerade i karossfärgen och tonade rutor bak.

Förutom att vara utrustad med läderklädsel, levereras modellversionen Tekna som standard också med 17" lättmetallfälgar, LED-strålkastare, Bose Sound System och runt-om-monitorn AVM. Den nya paletten för de olika versionerna har nu utökats till sju olika färger som alla kan fås som standard-, pärleffekt- eller metallic-lack.

Nästan det enda som inte har ändrats på nya LEAF jämfört med ursprungsmodellen är den långa listan över standardmonterad säkerhetsutrustning. Utöver krockkuddar fram, sidokrockkuddar och sidoskyddsgardiner, är nya LEAF som standard utrustad med ABS och EBD med bromshjälp liksom med det elektroniska stabiliseringsprogrammet ESP.

"När Nissan LEAF lanserades första gången, tog den ett kliv in i det okända. Nu, två år senare, har den bevisat att den är en hållbar lösning på världens transport- och miljöproblem. Nu står nya LEAF redo att sprida vidare detta budskap", säger Paul Willcox.