Tillbaka

NISSAN UTVIDGAR SITT MOTORSPORTPROGRAM GLOBALT 2013, NISMO I SPETSEN

  • Nissan utvidgar sitt spännande motorsportprogram. Det hela leds av Nismo, Nissans speciella avdelning för motorsport och prestandabilar.
  • Carlos Ghosn, företagets VD, lovar att Nissan återvänder till 24-timmarsloppet på Le Mans 2014 med en banbrytande racingvagn med el-teknik.
  • Nismo trappar upp GT-R-attacken i GT3- och SUPER GT-serierna, med flaggskeppet GT-R GT500 i främsta ledet
  • GT Academy fortsätter växa

Nissan har nu bekräftat att man fortsätter att utöka sitt motorsportprogram från 2013 och framåt. Det hela leds av Nismo, Nissans speciella avdelning för motorsport och prestandabilar. Nissans VD, Carlos Ghosn, bekräftade också att företaget kommer att återvända till det legendariska 24-timmarsloppet på Le Mans 2014 och där fylla Garage 56, som är reserverat för innovativa konceptbilar, med en ny racingbil med el-teknik. Denna tävlingsbil kommer att testa innovativ ny drivteknik och förse arrangerande Automobile Club de l'Ouest (ACO) och det internationella bilsportförbundet FIA med data som gör att alla parter kan utvärdera denna banbrytande teknologi, före ett eventuellt återvändande till LMP1-klassen längre fram.

"Vi återvänder till Le Mans med en bil som kommer att fungera som en höghastighetsprovbänk i den allra tuffaste miljön, både för våra vanliga bilar och för våra eldrivna tävlingsbilar", berättar Carlos Ghosn.

Redan innan denna innovativa och spännande nya racingbil dyker upp, kommer Nismo ha fullt upp med Nissans utökade motorsportprogram runt om i världen. I denna ambitiösa satsning ingår bl.a.:

  • Fortsatt medverkan inom långloppsracing, en tävlingsform som Nissan länge satsat på. Här spelar Nissan GT-R Nismo GT-3 huvudrollen i FIA:s GT-serie liksom i Blancpain Endurance Series.
  • 17-bilar vid 24-timmars på Le Mans drivs av en Nismo-motor. Detta motsvarar en tredjedel av det totala startfältet på Le Mans.
  • Ytterligare utvidgning av GT Academy, som redan är en världsomspännande succé med tävlingar både i Europa, Ryssland, USA, Sydafrika och Mellanöstern.

Tillbaka till Le Mans

Vid invigningen av Nismos nya huvudkontor och utvecklingsavdelning utanför Yokohama i Japan, utlovade Nissans VD, Carlos Ghosn, att Nissan skulle återvända till Le Mans och det speciella Garage 56 där vid 24-timmarsloppet 2014.

Mer detaljer om detta kommer att släppas i takt med att projektet fortskrider, men företaget fokuserar på innovationer och fascination och fortsätter i samma pionjäranda som med Nissan DeltaWing, den prisbelönta experimentbilen från fjolårets upplaga av Le Mans. Arrangören ACO har bjudit in Nissan att inta Garage 56 vid 2014 års tävling i ett program som kommer att ge alla parter möjlighet att samla in data och utvärdera nya drivlinor före ett eventuellt återvändande till LMP1-klassen i framtiden.

Fram till dess kommer vi att kunna beskåda Nissan-drivkraft av det mer konventionella slaget på Le Mans. Startlistan för årets upplaga av 24-timmarsloppet på Le Mans avslöjar att inte mindre än 17 ekipage kommer att vara bestyckade med motorer från Nismo - det högsta antalet anmälda för en och samma tillverkare på 15 år! Den Nismo-preppade motorn "Nissan VK45DE V8" har nu på allvar etablerat sig som den drivkälla som de flesta teamen i LMP2-klassen väljer. Alla dessa bilar kommer att prydas av märket "Powered by Nissan Nismo".

Den virtuella världen möter verkligheten iGT Academy

Att omsätta kunskaper inhämtade i den virtuella världen i körning i verkliga livet är ett område som Nissan kan allt om. Mycket framgångsrika GT Academy är en banbrytande, prisvinnande racingtävling - från den virtuella till den verkliga världen - som efter fyra säsonger har förvandlat ett antal talangfulla gamers till riktiga racingstjärnor.

Spelarna använder sig av virtuella Nissan-modeller i PlayStation®3-spelet "Gran Turismo®5" och tävlar på olika banor. Enbart förra året avverkades över 800 miljoner virtuella testkilometer i olika Nissan-modeller, däribland Nissan LEAF, och miljoner tittare i över 160 länder har njutit av det nyskapande TV-program som följer GT Academy från PlayStation®till prispallen.

GT Academys popularitet har gjort tävlingen till en världsomspännande succé och har givit gamers runt om i hela världen möjlighet att förverkliga sina racingdrömmar. Tävlingar avhålls runt om i Europa, Ryssland, USA, Sydafrika och Mellanöstern - och tävlingen kommer att expandera ytterligare geografiskt.

Att vinna GT Academy är inkörsporten till en karriär inom internationell racing, och under 2013 kommer den senaste kullen utexaminerade att fokusera på långloppsserien Blancpain i ett par Nissan GT-R Nismo GT3. Årets vinnare är Wolfgang Reip (från Belgien, vann i Europa 2012), Mark Shulzhitskiy (vann i Ryssland 2012), Peter Pyzera (vann i Tyskland 2012) och Steve Doherty (vann i USA 2012).

Det kompletta tävlingsprogrammet för alla GT Academy-vinnare som blivit Nismo-förare kommer att publiceras inom kort.Nissan kommer också att ställa upp i FIA:s återupplivade GT-serie med en Nissan GT-R Nismo GT3 - detta efter att anmälan till det brittiska GT-mästerskapet avvisats med motiveringen "för snabb".

Ett starkt team

Nissans filosofi att alltid leverera spännande innovationer kombinerat med ett starkt globalt ledarteam visar precis hur mycket som framgångar i konkurrens betyder för Nissans framtidsplaner, både på bana och på vanliga vägar.

Darren Cox, Nissans chef för Global Motorsports och chef för företagets många olika racingprogram runt om i världen: "Nissan ser motorsporten som en viktig del i byggandet av vårt varumärke internationellt. Vårt fokus ligger på att ge motorsportfansen tillgång till våra innovativa och spännande racingprogram från runt om i världen, från V8 Supercars till SUPER GT i Japan och den globala succé som GT Academy blivit. Detta kommer av och till att kompletteras av olika överraskningar, både på bana och vanlig väg, allt eftersom vi testar fler innovativa grepp inom motorsporten."

Själva hjärtat i Nissans globala motorsportprogram utgörs av Nismo, det speciella team som nu förstärkts med ett nyöppnat huvudkontor och som har det globala ansvaret för en ny serie bestående av prestandapreppade gatbilar som går under samma namn, "Nismo". Först ut i denna serie var Juke Nismo som sedan följdes av 370Z Nismo. Under framtagande nu är superbilen GT-R Nismo som kommer att bli den vassaste representanten för Nissans Nismo-preppade bilar för vanlig väg.

Så här säger Shoichi Miyatani, styrelseordförande för Nismo: "Nismo utgör en mycket viktig del i Nissans framtida globala strategi för bilar och motorsport, och vi kommer snabbt att etablera Nismo som Nissans exklusiva prestandamärke. För första gången sitter nu hela teamet samlat på ett och samma ställe, och hela anläggningen kommer att bli som ett växthus för passion och prestanda där våra duktiga konstruktörer kan ta ut svängarna och skapa nya hjältar."

För mer information, pressmaterial och uppgifter om era lokala mediakontakter, gå in på www.nissan-live.com/nismoglobal