Tillbaka

SNABBLADDARE FÖR ELBILAR INVIGD PÅ MCDONALD'S I UPPSALA

Den nya snabbladdaren tankar en elbil på bara 25 minuter. På McDonald's Årstagatan erbjuds gästerna därmed både snabb- och normalladdning. Det innebär att de flesta typerna av elbilar kan laddas på restaurangen i Uppsala.

Idag invigde Stefan Hanna (C) Kommunalråd i Uppsala en ny snabbladdningsstation på McDonald's restaurang på Årstagatan.

- Nu ger jag mina elbilsburna gäster ytterligare fördelar när de stannar och äter hos oss. Tillsammans med Fortum och Nissan tar vi nästa steg mot ett grönare resande och erbjuder både snabb- och normalladdning, säger Claes-Göran Jönsson, franchisetagare på McDonald's Årstagatan i Uppsala.

McDonald´s erbjuder laddning för elbilar i Sverige sedan 2009. Då invigdes den första elbilsladdaren för att ge elbilsburna gäster möjlighet att resa mer hållbart. I september 2012 invigdes den första snabbladdningsstationen på McDonald's restaurang i Skärholmen, Lindvreten, söder om Stockholm utefter E4an och idag invigdes den andra snabbladdningsstationen i projektet.

Det nordiska samarbetet grundar sig i ett avtal som Fortum och Nissan undertecknade i september 2012 och McDonald's är svensk partner. Syftet är att göra elbilen till ett attraktivt alternativ för alla bilförare. Och därför byggs nu 50 snabbladdningsstationer för elbilar i de fyra nordiska länderna, varav 20 stycken i Sverige. På så sätt knyts de nordiska huvudstäderna ihop med gröna korridorer.

- Tillsammans med partners som Fortum och McDonald's vill Nissan bidra till att utveckla miljö- och infrastruktur för elbilismen. Vi tror starkt på att ett tätt samarbete mellan biltillverkare och elbolag kommer att påskynda denna process, säger Mikael Franck, Country Director Nissan i Sverige.

Fortum ansvarar för systemlösning, installation och service av snabbladdningsstationen och har mer än tio års erfarenhet av att utveckla laddlösningar för elbilar. Fortums koncept Charge & Drive är en lösning som bygger på ett avancerat IT-system, som bland annat hanterar betalningar. I konceptet ingår även övervakning och underhåll av laddningsstationer.

- Vi fortsätter att vidareutveckla Charge & Drive och med vår nya partners Nissan och McDonald´s tar vi ett viktigt steg mot framtidens elbilssamhälle. Med Charge & Drive lösningen blir det inte bara enkelt för dem som vill erbjuda laddning för elbilar, det underlättar också för elbilsförarna som smidigt kan hitta en snabbladdningsstation, säger Johan Ander, nordiskt ansvarig för Charge & Drive inom Fortum.