Nu gör NISMO sitt intåg i Europa / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

Nu gör NISMO sitt intåg i Europa

NISMO lanseras i Europa med en JUKE, som kommer att vara först ut i en rad serietillverkade modeller upphottade med motorsportgener och teknik hämtad direkt från racerbanorna. Nästa bil som står i tur för NISMO-behandling är 370Z, som släpps på marknaden senare i år.

JUKE NISMO - specialbehandlad kompakt crossover

För kritikerrosade och mycket framgångsrika Nissan JUKE, innebär NISMO-behandlingen förbättrad styling, förbättrad prestanda och sportigare köregenskaper. Namnet NISMO kommer från Nissan Motorsports International Co. Ltd., och bilen har begåvats med originaldetaljer från märkets prestanda-DNA. För de JUKE-kunder som vill sticka ut från mängden genom att ha en mycket distinkt och individuell bil, uppfyller NISMO-modellen alla tänkbara krav.

Till utgångspunkt för denna ligger de radikala formerna hos en vanlig JUKE med sin unika designmix av sportcoupé och SUV. Men att omvandla denna till en NISMO-modell handlar inte bara om förändringar av karossen och stylingen i kupén.

Allt som modifierats har gjorts så av en anledning - med inspiration hämtad från företagets långa erfarenhet av framgångsrik racingverksamhet. Ingenjörerna på Nissan och NISMO har arbetat fram ett nytt aeorodynamik-kit som ger JUKE en ännu effektivare, mer dynamisk och kraftfull look.

Den nya modellen känns igen bl.a. på de lägre placerade stötfångarna (både fram och bak), kjolarna på trösklarna liksom på sin modifierade grill och sin bakluckespoiler som styr luftflödet på ett mer optimalt sätt. Dessa uppgraderingar minskar lyftet fram och bak, vilket höjer prestandan. Snygga nya 18"-lättmetallfälgar med bredare däck ger bättre väggrepp och Nissan JUKE NISMO en ännu vassare framtoning. Rödlackerade backspegelkåpor och en rand runt bilen nedtill, gör att ingen behöver tveka om att det här är en NISMO-modell.

Mer kraft - utan kompromisser

Under huven ruvar en trimmad version av Nissans bensindrivna, direktinsprutade 1,6-liters-turbomotor. Uteffekten har höjts från 190 till 200 hk och vridmomentet från 240 till 250 Nm. Det här är inga större förändringar utan hänsyn till effektivitet eller kostnad - istället handlar det om subtila uppgraderingar som erbjuder kunderna något extra utan att de behöver kompromissa när det gäller utsläppen.

Något annat som bidrar till bilens attraktionskraft är den förbättrade dynamiken. Förutom styvare fjädring och modifieringar i styrningen för sportigare, mer direkta köregenskaper samt ett förbättrat antispinnsystem, kommer den nya modellen även att kunna fås med vektorbaserad momentfördelning (endast i kombination med 4-hjulsdrift), en teknik som den delar med R35 Nissan GT-R och som erbjuder bättre grepp och kurvtagningsförmåga. Kunderna kan välja mellan en 2-hjulsdriven modellversion med en 6-växlad manuell växellåda, eller en 4-hjulsdriven version med en steglös CVT-växellåda med ett 7-växlat manuellt läge, specialavstämda för NISMO.

Gemensamt för alla NISMO-versioner är att stylingen går igen även invändigt, där ratten, pedalerna, mätarna, växelspaksknoppen och dörrpanelerna fått ny design för att förstärka den sportiga körkänslan ännu mer. För att ytterligare framhäva bilens prestandabetonade karaktär, har JUKE NISMO utrustats med mockaskinnklädda NISMO-sportstolar, med röda dekorsömmar, för ännu bättre komfort och stöd i sidled i kurvorna.

NISMO i den digitala världen

Bilen tar sitt första steg på NISMO-resan från racerbana till allmän väg via den digitala spelvärlden. Efter att ha visats upp som konceptbil på olika motormässor 2011 och 2012, gjorde JUKE NISMO sin officiella debut i serietillverkat utförande inför tusentals racingfans i juni 2012 vid 24-timmarsloppet på Le Mans. En mer passande plats än så fanns helt enkelt inte för lanseringen.

Nästa chans att uppleva den första NISMO-modellen i Europa kom med Asphalt 7 - tillverkaren Heats mobilspel för både Apple- och Android-plattformarna, i slutet av 2012. Med en fanskara som räknas i miljoner - efter att en hel generation lärt känna den japanska kultbilen genom spelserien GranTurismo®från Sony - passar sportiga JUKE:s utökade närvaro i den digitala världen som hand i handske för NISMO.

JUKE har redan hunnit bli en enastående framgång - fler än 330.000 exemplar av bilen har till dags dato byggts i Europa. Det innebär också bra PR för den europeiska tillverkningen att JUKE NISMO kommer att monteras vid Nissans fabrik i brittiska Sunderland - en anläggning som för övrigt håller absolut världsklass - jämsides med standardmodellen.