NISSAN RESONANCE - INNOVATIVT CROSSOVER-KONCEPT MED DJÄRV DESIGN / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NISSAN RESONANCE - INNOVATIVT CROSSOVER-KONCEPT MED DJÄRV DESIGN

Med djärv, futuristisk aerodynamik och bränsleeffektiv hybrid-elektrisk drivlina är Nissan Resonance-konceptet en helt ny, dynamisk och överlägsen design, som ännu en gång är trendskapande för crossover-klassen. Det globala konceptet har världspremiär på 2013 North American International Auto Show.

"När våra designers började arbeta med att hitta ett koncept för Nissan Resonance inspirerades de av alla de fantastiska teknologiska framsteg och innovativa materialval som bilen baseras på", säger Francois Bancon, affärsområdeschef, Product Strategy and Planning på Nissan Motor Co. "De inspirerades också av den entusiasm som de mötte hos de människor som med oförskräckt entusiasm tog till sig nya innovationer och såg på framtiden med stor optimism. Det handlade om att ge dessa människor en konceptbil, som är framtidsinriktad och förenar stil med en fantastiska körupplevelse."

Resonance har skapats av Nissan Design America i San Diego, Kalifornien, men ska ses som ett koncept av global betydelse. Arbetet har skett under ledning av Shiro Nakamura, senior vice president och kreativ chef på Nissan Motor Co., Ltd.

Nissan Resonance har utsetts till vinnare av EyesOn Design Award för bästa koncept bil. Detta tillkännagivande gjordes bara timmar efter att D-pillar design konceptet avslöjades under North American International Auto Show (NAIAS) i Detroit.*

En kraftfull exteriör med en design som kommer att väcka uppmärksamhet

Med sin gracila exteriör flyttar Nissan Resonance crossover-segmentet ytterligare ett steg framåt.

Den kraftfulla formgivningen förenar dynamisk ledighet med skarpa linjer. Nissans designers har strävat efter en aerodynamisk känsla, som är lätt men samtidigt beskyddande. De har hämtat inspiration från futuristiska drömmar om resor i överljudshastighet.

Frontpartiets V-Motion-design börjar vid kylargrillen, sveper vidare över motorhuven och förstärks av de ikoniska, boomerangformade strålkastarna. Karossen är förstärkt med kraftfulla och utmanande linjer, som accentueras av den böljande formgivningen mot D-pelarnas uppkäftiga uttryck. Dessa distinkta detaljer ger bilen ett mycket avancerat, men ändå spatiöst utseende.

Takets unika "svävande" design har åstadkommits tack vare tunna, brant lutande A-pelare och ett stort, heltäckande glasparti samt graciös utformning av D-pelarna. Det har skapat en lätt, elegant kaross med stora fönster och en rymlig kupé.

Karossens färg, som fått namnet Flare Orange, förstärker intrycket av energi och värme i designen av exteriören. Andra uppseendeväckande detaljer i exteriören är bland annat en svagt färgad kylargrill i akryl och med Satin Chrome-inslag och dynamiska 22-tums hjul med aluminiumfälgar.

En futuristisk VIP-lounge invändigt

Med interiören har Nissans designers tänkt sig hur en framtida rymdfärd i första klass kan se ut. Inbjudande men ändå exklusiv, high-tech men ändå högsta komfort. Resultatet har blivit en högst raffinerad "VIP-lounge" med elegant utformade säten i ljust, gräddfärgat skinn.

Alla detaljer i interiören är väl genomtänkta. Ljuset tänds välkomnande när man sätter sig i kupén och ger en varm och skön känsla. Den effektfulla innerbelysningen lyser upp de naturliga trädekorationerna i den moderna kupén.

Den avancerade instrumentpanelen är placerad på en stor konsol, som gör att föraren lätt kan komma åt alla reglage och få tillgång till all nödvändig information. Teknologin presenteras grafiskt i olika lager för att ge en holografisk upplevelse och visuellt djup utnyttjas för att separera information av olika viktighetsgrad.

Det stora glastaket ger passagerarna en unik panoramavy och "svävande detaljer" förstärker känslan av rymd och lätthet. Interiören känns extra rymlig tack vare skulpterade dörrpaneler och en elegant utformad konsol mitt i kupén.

Hållbart dynamiska prestanda

Även om Resonance framför allt är ett designkoncept är bilens effektiva hybrid-elektriska drivlina ett bevis på att crossover-förare vill ta hänsyn till miljön utan att för den skull ge avkall på körglädjen. Resonance är 4-hjulsdriven och utnyttjar Nissans eget system "one-motor, two-clutch", som kombinerar en bränslemotor med intern förbränning och liten cylindervolym med en elmotor eller litium-jonbatteri och avancerat styrsystem. Resonance är även utrustad med Nissans nästa generation av Xtronic CVT® (Continuously Variable Transmission).

 Ett koncept från en annan värld för den verkliga världens kunder

Sedan länge har Nissan en ledande ställning inom crossover-design och Resonance är med sitt djärva koncept ännu ett led i denna utveckling. Tidigare exempel på banbrytande bilar från Nissan är Murano, Qashqai och Juke, som sprängt gränserna och gett formgivningen en ny dimension.

"Med Resonance vill vi vara provocerande. Vi vill visa handlingskraft och engagemang - ja, till och med vara polariserande", sammanfattar Bancon. "Bilens tuffa, men sofistikerade design i kombination med en miljövänlig drivlina och intelligenta, praktiska funktioner ger en spännande bild av framtidens innovationer inom crossover.

Designen är inte avsedd att attrahera kunder som idag väljer traditionella SUV-bilar, utan snarare kunder som har ett särskilt intresse för mode och design. För Nissan innebär det här konceptet att vi markerar vårt djupa engagemang för det här segmentets framtid."

NISSAN RESONANCE-KONCEPTET

VIKTIGA DIMENSIONER OCH SPECIFIKATIONER

Koncept:

Futuristisk crossover för 5 passagerare där dynamisk lätthet förenas med förstklassigt utrymme

Drivsystem:

4-hjulsdriven Hybrid Electric Vehicle (HEV)

Motor:

2,5-liter DOHC intern förbränningsmotor, högpresterande elmotor med avancerad styrteknik, "one-motor/two-clutch" hybridteknologi

Växellåda:

Nästa generation av Xtronic CVT® (Continuously Variable Transmission)

Batteri:

Kompakt, laminerat litium-jonbatteri, intelligent batteriladdningskontroll

Hjul:

5-ekrade 22-tums aluminiumfälgar / 265/40R22 däck

Fjädring:

Lättviktig 4-hjuls oberoende upphängning - oberoende strut-fjädring fram, multi-link bak

Bromsar:

Samverkande regenerativa bromsar

Hjulbas:

113,2 tum

Längd:

190,6 tum

Bredd:

78,7 tum

Höjd:

68,1 tum

Exteriör:

Futuristisk crossover-design som ger en förhandstitt på Nissans designspråk för crossover-design; framparti i V-Motion-tema; boomerang-formade strålkastare och bakljus; sekventiell exteriörbelysning som ger en PURE DRIVE-upplevelse; fullt dynamiskt luftflödesstyrning för förbättrad aerodynamik; rymdinspirerad arkitektur med "svävande" konstruktioner för en öppen och beskyddande känsla; unikt "svävande tak" med stora glaspaneler i taket, unik design av D-pelare; färgad kylargrill i akryl med Satin Chrome-inslag; Flare Orange exteriörfärg

Interiör:

Interiördesign i form av rymlig, exklusiv "VIP-lounge"; ljusa, gräddfärgade lädersäten; sekventiell, välkomnande belysning; "svävande" instrumentpanel; instrumentpanelskärm med grafiskt lagrad information för att ge en holografisk upplevelse; Moln-baserad telematik; skulpterade dörrpaneler och mittkonsol

 

*) För ytterligare information om 2013 EyesOn Design Awards besök http://www.brophy.com/NAIAS/