Tillbaka

UPPDATERADE NISSAN PATHFINDER OCH NAVARA: TUFFARE ÄN ANDRA

• Nya flaggskepp med klassledande V6-diesel
• Uppdaterad 2,5-litersdiesel med högre prestanda, lägre utsläpp och bättre bränsleekonomi
• Uppdaterad styling
• Ännu bättre kvalitet invändigt
• Mer standardutrustning
• Nu kan Navara fås med backkamera och ESP

Europas bästsäljande pick-up tillsammans med SUV-kusinen sedan lanseringen – dvs. Nissan Navara och Nissan Pathfinder – har uppdaterats rejält för att hålla dem kvar på toppen.

Till de många nyheterna hör bl.a. en ny tekniskt avancerad 3,0-liters V6-dieselmotor, betydande förbättringar av den populära 2,5-liters dCi-dieseln, passiv säkerhet på högre nivå, nya tillval som t.ex. det tekniskt avancerade navigationssystemet Nissan Connect Premium med pekskärm, en förstklassig ljudanläggning från Bose och en backkamera. Dessutom har kvaliteten förbättrats i interiören och förändringar av stylingen har gjorts för att Navara och Pathfinder ska se ännu tuffare ut.

Tillsammans stärker dessa förbättringar Nissans ledande ställning på 4WD-marknaden samtidigt som de ger Navara och Pathfinder en ännu högre status i dessa mycket konkurrensutsatta segment.

De förbättrade och nystylade Navara- och Pathfinder-modellerna lanseras på bilsalongen i Genève och försäljningen drar igång i april runt om i Europa. Efter sommaren kommer de att få sällskap av de nya flaggskeppsmodellerna som under huven döljer en 3,0-liters V6-diesel.

Ny V6-dieselmotor
Den nya direktinsprutade V6-turbodieseln har utvecklats av Renault-Nissan-alliansenför att leverera prestanda på hög nivå i kombination med god ekonomi, låga utsläpp och klassledande förfining.

Den viktigaste detaljen när det gäller den nya V6:an – som har en cylinderradsvinkel på osedvanliga 65 grader – är det material motorblocket är tillverkat i. Alliansens utvecklingsingenjörer valde att använda CGI (Compacted Graphite Iron), ett material som erbjuder samma fördelar som gjutjärn, däribland hög styvhet och effektiv ljudabsorbering, men som väger mycket mindre. Och även om ett CGI-motorblock väger mer än ett som är tillverkat i aluminium, krävs inga förstyvningar eller något extra ljudisoleringsmaterial så viktskillnaden är relativt blygsam.

Erfarenheter från utvecklingen av alliansens 2,0-liters dCi-motor, och överförande av en del av tekniken, snabbade upp utvecklingen av den nya V6:an, men ett antal betydelsefulla förändringar har gjorts när det gäller hårdvaran för V9X. Förbränningsramens utformning har t.ex. optimerats för att förbättra balansen mellan utsläpp och bränsleekonomi.

Kompressionsförhållandet har sänkts till 16:1, detta inte bara för att förbättra bränsleekonomin utan även för att sänka vibrations- och ljudnivåerna. Genom användande av komponenter med extra hög ytfinhet, som t.ex. då det gäller vevaxeln, har den interna friktionen i motorn kunnat sänkas.

Klassledande vridmomentsnivåer och verkligt konkurrenskraftiga motoreffekter uppnås tack vare den jämförelsevis stora turboladdaren, som sitter monterad mellan cylinderbankarna, en laddluftkylare och ett direktinsprutningssystem av common rail-typ av den allra senaste generationen från Bosch. Systemet, som innehåller piezoelektriskt styrda insprutare, arbetar med ett tryck på 1800 bar.

Uteffekten ligger på 170 kW (231 hk) och vridmomentet, hela 550 Nm, är det högsta i klassen. Och det räcker inte med det: Det maximala vridmomentet finns tillgängligt redan från 1.700 v/min ända upp till 2.500 v/min, och hela 500 Nm kan utnyttjas vid ett motorvarvtal på endast 1.500 v/min. Tomgången ligger på osedvanligt låga 650 v/min, detta utan de vibrationer och utan den ljudnivå som man annars förknippar med en diesel. Resultatet är hög prestanda i den lägre delen av varvtalsregistret i kombination med en förfinad effektutveckling och exemplarisk respons när man trycker på gasen. Dessutom ger motorn stark dragförmåga – Pathfinder kan dra ett bromsat släp på 3.500 kg, för Navara gäller 3.000 kg.
I de uppsatta målen för bränsleeffektivitet ingick att de skulle uppfylla miljöstandarden Euro 5. Utöver de vinster som förändringen av förbränningsrummen ger, innehåller V9X-motorn också en rad innovativa lösningar.

Till dessa hör t.ex. ett överkylt EGR-system som sänker NOx-utsläppen. Systemet innehåller en integrerad avgasförbikoppling i EGR-kylaren som snabbt ser till att optimal temperatur uppnås efter start så att den fulla kylkapaciteten kan utnyttjas. Denna innehåller en lågtemperatursvattenkrets till EGR-kylaren för att sänka temperaturen på avgaserna ytterligare och för att sänka utsläppen av koloxid och kolväten.

Lika betydelsefull är behandlingen av avgaserna i avgasröret. Systemet består av en metalloxidkatalysator som ger lägre tryckförluster jämfört med ett keramiskt system samt en exotermisk katalysator och ett katalytiskt dieselpartikelfilter (DPF) i samma enhet. Den sistnämnda anordningen arbetar tillsammans med en 7:e bränsleinsprutare som sitter placerad i avgasröret.
Denna aktiveras när partikelfiltret håller på att regenereras – en process som föraren inte märker något av alls – och gör att oförbränt bränsle inte kan förorena motoroljan. Systemet gör det också möjligt att regenerera filtret även vid låg belastning, som t.ex. när motorn går på tomgång, och håller därför en hög effektivitetsnivå oberoende av körförhållandena. Dessutom bidrar systemet till att öka intervallet mellan oljebytena till 20.000 km.

Förbättrade 4-cylindriga 2.5 dCi
Den nuvarande 4-cylindriga motorn 2.5 dCi är inte bortglömd den heller och betydande förbättringar, både när det gäller den övergripande förfiningen och prestandan, kommer att befästa dess ställning som den populäraste motorn i utbudet.
Fintrimning av motorn har gett en höjning av såväl effekten som vridmomentet med hela 11 % för att motorn fortsatt ska ligga i topp i klassen. Effekten har höjts med 19 hk till 190 hk, och med en välkommen ökning på 47 Nm ligger vridmomentet nu på 450 Nm.
Förändringarna har inte bara lett till bättre prestanda utan också resulterat i bättre bränsleekonomi och lägre utsläppsnivåer. Vid blandad körning drar versionerna med manuell växellåda 8,5 l/100km – en sänkning med 1,3 l/100km – och CO2-utsläppen har sänkts med 40g/km till 224 g/km.

Designförändringar
Fronten och bakpartiet på de uppdaterade modellerna har fått ett nytt utseende för att skilja dem från sina föregångare. Bland förändringarna i nosen märks en ny motorhuv, kylargrill med ny utformning och en ny stötfångare. Stötfångaren, som gör bägge modellerna 80 mm längre, är mer avrundad och ger bilarna en sportigare look.
Strålkastarna har fått ny design av utpräglad projektortyp och är försedda med Xenonlampor (endast Pathfinder). Strålkastarrengörarna av högtryckstyp skjuts nu upp ur karossfärgade lister på stötfångarna. Som komplement till det nuvarande utbudet av 16"-fälgar (stål och lättmetall) och 17"-fälgar (lättmetall) lanseras

nu även 18"-lättmetallfälgar. V6-modellerna å sin sida pryds nu av ett V6-märke på framdörrarnas framkant, och V6 Pathfinder har fått nya sidolister på dörrarna.
Till förändringarna bak på Pathfinder hör ny utformning av stötfångaren med fyrkantiga hörnor för en tuffare, mer robust look.
Det nuvarande färgprogrammet har utökats med två nya metallic-lacker för Navara – Electric Blue och Blue Grey – och den senare kan även fås för Pathfinder.
Interiöra förbättringar

De flesta förändringarna i kupén, både när det gäller Navara och Pathfinder, är avsedda att höja kvalitén. Hit hör en ny växelspakspanel, nya lister på dörrarna, nya sätesklädslar, nya kromdetaljer, ny utformning på instrumenten och, beroende på modell, möjlighet att välja till Nissan Connect Premium med en ny högupplöst pekskärm.

Ett tydligt bevis på den detaljnoggrannhet som bidragit till den höjda kvalitén är dörrlisterna som nu fått ny utformning för att göra den praktiska interiören ännu snyggare. Både arm- och dörrarmstöden har nu en mycket behagligare yta och utformningen av dem har ändrats så att de nu är ännu bekvämare att använda.
Förutom att passformen och ytan har ändrats, har ett nytt material använts. Till de praktiska detaljerna hör att förvaringsfacken i framdörrarna nu enkelt rymmer såväl en A3-kartbok som en 1-litersflaska. Och förvaringsfacken i bakdörrarna har gjorts större så att man där kan få plats med Nissans förbandslåda.

På växelspakspanelen finns en ny, mer lättanvänd 4WD-knapp på Pathfinder och de rattmonterade reglagen för telefonen och ljudanläggningen är nu belysta. Automatväxelpanelen pryds nu av en kromad sarg liksom (beroende på modell) instrumentinsatsen. Mittkonsolen har begåvats med ett nytt förvaringsfack med dämpat lock, och SE- och LE-versionerna har fått ”Fine Vision Meter”-visartavlor med en fräschare look. För LE- versionerna av Pathfinder kan man nu välja mellan 2 läderklädslar, Black och Light Bisquit.

Till förbättringarna av utrustningen hör bl.a. en ny hastighetsbegränsare som sitter integrerad i den befintliga farthållaren.

Den aktiva säkerheten har förbättrats genom att man nu kan välja till ESP (elektroniskt stabiliseringsprogram) för sin Navara (finns redan för Pathfinder) som med hjälp av sensorer övervakar motorns ECU, hjulens rotationshastighet, styrvinkeln samt de längs- och tvärgående G- och girvärdena för att förhindra hjulspinn och sladd.

Nissan Connect Premium, Nissans nya integrerade navigations-, kommunikations- och musiksystem, kan nu fås som tillval. Systemet är snabbt och enkelt att använda och försett med en hårddisk på 40 GB och en högupplöst pekskärm med 3D-visning i fågelperspektiv. Kartmaterialet har utökats och omfattar nu Ryssland, Östeuropa och Turkiet. Systemet har fått en ny, intuitiv multifunktionsknapp, levererar RDS-TMS- trafikrapporter i realtid och innehåller rikligt med material från Michelin.

Användaren kan välja mellan 8 språk för menyerna och navigationssystemet medan röststyrningen klarar 7 språk: engelska, franska, italienska, nederländska, portugisiska, spanska och tyska. Som tillval finns Bose Premium Sound System med speciella högtalare och en förstärkare som specialanpassats för Navara och Pathfinder.

En annan ny utrustningsdetalj är backkameran. Denna, som redan har kunnat fås för Pathfinder, finns nu som tillval även till Navara och förbättrar sikten bakåt när man ska parkera, speciellt om man har last på flaket eller har satt på en hard-top.

Förändringarna modell för modell

Navara XE
• Förbättrad 2.5 dCi-motor
• Ny front • Ny dekor på dörrarna
• Ny, mindre växelspakspanel
•    Ny sätesklädsel
• Nya eluppvärmda sidobackspeglar med integrerad blinker och instegsbelysning.
• Sidokrockkuddar och sidoskyddsgardiner
• Strålkastarspolare av teleskopmodell

Navara SE (utöver XE)
• Ny instrumentinsats
• Nytt förvaringsfack med dämpat lock i mittkonsolen
• Hastighetsbegränsare och farthållare
• 17"-lättmetallfälgar
• ESP

Navara LE och LEV6 (utöver SE)
• Elektriskt infällbara sidobackspeglar Tillval:
• Nissan Connect Premium hårddiskbaserat navigationssystem och bakåtkamera
• Nissan Connect Premium hårddiskbaserat navigationssystem, bakåtkamera och Bose Premium Audio
• 18"-lättmetallfälgar (endast för V6)
• Premium-paket med läder

Pathfinder XE
• Förbättrad 2.5 dCi-motor
• Ny utformning av front och bakparti
• Ny dekor på dörrarna
• Ny, mindre växelspakspanel
• Ny instrumentinsats
• Nytt förvaringsfack med dämpat lock i mittkonsolen
• Nya eluppvärmda sidobackspeglar med integrerad blinker och instegsbelysning.
• Strålkastarspolare av teleskopmodell

Pathfinder SE (utöver XE)
• Hastighetsbegränsare
• Fine Vision-mätare

Pathfinder LE och LEV6 (utöver SE)
• 18"-lättmetallfälgar
• Xenon-strålkastare med ny design
• A/C bak med nytt reglersystem
• Träfinish för konsolen Tillval:
• IT-paket med Nissan Connect Premium hårddiskbaserat navigationssystem , bakåtkamera och Bose Premium Audio

För ytterligare information och frågor, kontakta:
Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige,08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan- europe.com

Nissan i Europa
Nissan har cirka 12 400 anställda i Europa fördelade på designkontor, forsknings- och utvecklingsavdelningar, inom tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under kalenderåret 2008 sålde företaget 601 647 fordon på de 40 marknaderna i Väst- och Östeuropa inklusive Ryssland. Samma år tillverkade Nissan 539 580 fordon vid sina fabriker i Spanien och Storbritannien. För mer information: www.nissaneurope-newsbureau.com

Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 180 anställda. Huvudkontoret ligger i Finland.