Tillbaka

NISSAN SKA TILLVERKA ELBILEN LEAF I SUNDERLAND

- Storbritannien blir det tredje landet för tillverkning av Nissans elbilar för den globala marknaden
 
  • Produktionen startar i början av 2013
  • Årsproduktionen i Sunderland kommer inledningsvis att ligga på ca 50.000 enheter
  • Tillsammans med batteritillverkningsanläggningen i Sunderland, innebär satsningen en investering på 468,2 miljoner euro i utsläppsfri mobilitet.
 
SUNDERLAND, Storbritannien - Nissan Motor Company visar åter sitt engagemang för en ledande ställning inom nollutsläpp genom att i dag meddela att företaget kommer att börja tillverka elbilen Nissan LEAF vid sin anläggning i brittiska Sunderland.
 
Nissan LEAF - den första i raden av elbilar från Nissan - är världens första, ekonomiskt överkomliga, masstillverkade bil med nollutsläpp från fordonet och samtidigt ett uttryck för Nissans vision om vägtransporter med en miljömässigt hållbar framtid.
 
Nissan meddelade också att byggandet av företagets avancerade anläggning för litiumjonbatterier kommer att inledas i april i år. Fabriken, som är förlagd till Sunderland, kommer att ha en produktionskapacitet på ca 60.000 enheter per år. Tillverkningen av batterier, både för Nissan och dess allianspartner Renault, startar 2012.
 
Tillverkningen av Nissan LEAF och av batterierna motsvarar en total investering på över 468,2 miljoner euro i anläggningen i Sunderland och förväntas bibehålla ca 2 250 jobb på Nissan och bland de brittiska underleverantörerna. Investeringen kommer att få ett GBI-stöd (Grant for Business Investment ) om 23,1 miljoner euro från den brittiska regeringen och ett föreslaget finansieringspaket från Europeiska investeringsbanken på 220. miljoner euro.
 
Storbritanniens näringsminister Lord Mandelson säger: "Den här investeringen är en fantastisk förtroendeförklaring för fabriken i Sunderland och dess utmärkta arbetsstyrka. Bilindustrin är av största vikt för Storbritannien. Den gynnar forskning och utveckling, ny teknologi, expertis och underleverantörer som i sin tur är stöttepelare för den bredare tillverkningsindustrin."
 
"Dagens nyhet från Nissan, med stöd från regeringen, visar att om vi arbetar tillsammans kan vi nå målet att göra Storbritannien världsledande inom fordon med ultralåga koldioxidutsläpp."
 
 
Andy Palmer, Senior Vice President med ansvar för Nissans elbilsstrategi globalt, säger: "Världen står inför en ny era när det gäller biltransporter. Nissan LEAF, som börjar säljas senare i år, är en 5-sitsig halvkombi som erbjuder samma utrymme, användarvänlighet och prestanda som liknande bilar i sin klass - fast utan utsläpp från ett avgasrör."
 
"Tack vare Storbritanniens starka engagemang för den infrastruktur som krävs för låga framtida koldioxidutsläpp, incitament för kunderna och olika utbildningsprogram, kommer Nissan LEAF att tillverkas i Sunderland, vilket gör Storbritannien till det tredje landet i världen att tillverka denna revolutionerande bil."
 
Tillverkningen av Nissan LEAF kommer att starta i japanska Oppama senare i år och i Smyrna, Tennessee, USA under 2012. Produktionen i Sunderland kommer att dra igång i början av 2013 och årskapaciteten kommer inledningsvis att ligga på 50.000 enheter..
 
De tre produktionsanläggningarna kommer att stötta säljstarten för modellen, som sker i Japan, USA och vissa marknader i Europa i slutet av 2010, före den masslansering som inleds 2012.
 
Nissan är tillsammans med sin allianspartner Renault de enda biltillverkarna i världen som globalt masslanserar bilar som uteslutande drivs av el. Till dags dato har alliansen ingått fler än 50 samarbetsprojekt världen över, både med länder, organisationer och andra viktiga intressenter, för att förbereda marknaden och infrastrukturen för ett framgångsrikt införande av elbilar världen över. 
 
Arbetet med att integrera Nissan LEAF i tillverkningsprocessen vid Sunderlandanläggningen kommer att påbörjas 2012. Bilen kommer att tillverkas vid anläggningensproduktionslinje "Nummer 2", tillsammans med nyligen presenterade Juke som går i produktion i augusti i år.
 
Nissan kommer fortsätta att arbeta tillsammans med styrande både på lokal och nationell nivå för att förbereda den brittiska säljstarten för Nissan LEAF i början av 2011.
 
I december i fjol, tecknade Nissan och Regional Development Agency One North East ett slutligt avtal om mobilitetmed nollutsläpp. Överenskommelsen omfattar uppförandet av ett regionalt nätverk av laddningsstationer, leveranser av Nissan LEAF till regionen fr.o.m. början av 2011 samt olika incitament för de som tidigt bestämmer sig för en elbil, som t.ex. gratis laddning under en viss tid liksom speciella körfält för elbilar.
 
Även om helt utsläppsfria bilar är själva kärnan i Nissans produktstrategi, investerar företaget även i lågutsläppsteknik som t.ex. rena dieselmotorer, effektiva förbränningsmotorer och hybrider.

En snabbtitt på NISSAN LEAF:
- Världens första ekonomiskt överkomliga, masstillverkade, utsläppsfria bil
- 5-sitsig halvkombi för C-segmentet
- Drivs av en elmotor på 80 kW
- Laddas upp till 80 % av den fulla kapaciteten på under 30 minuter (snabbladdning)
- Räckvidd som räcker: 160 km
- Topphastighet: 140 km/h
- Byggd på helt ny, speciell elbilsplattform
 
Fakta om anläggningen i Sunderland:
- Uppförd 1984 (produktionsstart 1986)
- Totala investeringar i anläggningen till dags dato: 2,99 miljarder euro
- Produktionsvolym sedan starten, totalt: 5,6 milj. enheter
- Produktionsvolym 2009, totalt: 338.000 enheter
- Antal anställda: 4.100
- Storbritanniens största biltillverkare och exportör
- Tillverkade 2009 en tredjedel av alla bilar producerade i Storbritannien
- Nuvarande tillverkningsprogram: Qashqai, Qashqai +2, Note och Micra