Tillbaka

NU HAR ELBILEN NISSAN LEAF BÖRJAT TILLVERKAS I JAPAN

Exporten av världens första masstillverkade, ekonomiskt överkomliga,
eldrivna familjebil inleds i november

Vid sin fabrik i Oppama (Japan) har Nissan Motor Co., Ltd. förra veckan dragit igång tillverkningen av sin helt nya elbil Nissan LEAF som börjar att säljas i Japan och USA i december, och tidigt 2011 kommer till oss i Europa. I november börjar exporten till USA, och i december går de första leveranserna till Europa.

-Det här är en mycket viktig milstolpe, inte bara för Nissan och Renault-Nissan-alliansen, utan för hela bilindustrin, sade Carlos Ghosn, President och CEO på Nissan, vid en ceremoni för LEAF. Konsumenterna är mycket tydliga – de önskar sig hållbar och ekonomiskt överkomlig bilism. Alliansen leder vägen med bilar som erbjuder just detta, är spännande och har den tillförlitlighet, och prestanda som kunderna begär. Högklassiga, innovativa Nissan LEAF kommer radikalt att förändra det som kunderna förväntar sig av biltillverkare världen över, fortsatte Ghosn.

Nissan LEAF kommer att tillverkas vid fabriken i Oppama som även producerar populära bensindrivna modeller som Nissan Juke och Nissan Cube. Delar av monteringsbanden, där bränsletanken vanligtvis installeras, har modifierats för montering av batterimoduler. Motorerna och likriktarna monteras där bensinmotorerna normalt installeras. Såväl tillverkningskvalitet som effektivitet säkerställs av att Nissan Production Way (NPW) används för alla ingående moment vid monteringen.

Nissan LEAFs litiumjon-batterimoduler tillverkas av Automotive Energy Supply Corporation (AESC) i Zama, Japan. Detta företag är ett joint venture mellan Nissan Motor Co., Ltd. och NEC Corporation. Batterimodulen, som innehåller 4 battericeller, monteras i Zama och transporteras sedan till Nissans anläggning i Oppama där 48 stycken av dem monteras ihop till bilens batteripaket.

-Oppama kommer att vara själva moderanläggningen för tillverkningen av Nissan LEAF. Vi kommer att utnyttja allt kunnande och alla våra erfarenheter från Oppama för att säkerställa högsta kvalitet vid samtliga enheter som tillverkar Nissans elbilar, sa Hidetoshi Imazu, Executive Vice President för tillverkningen på Nissan
Bland de platser som Nissans elbilar kommer att tillverkas på i framtiden kan nämnas Smyrna Tennessee, USA och Sunderland i England.

Anläggningen i Oppama har en produktionskapacitet på 50.000 enheter/år. Nissan LEAF kommer att börja tillverkas i Smyrna sent 2012 och i Sunderland tidigt 2013. Smyrna-fabriken kommer i full drift att ha en årlig produktionskapacitet på 150.000 enheter, och den i Sunderland en kapacitet på 50.000 enheter/år.
Nissan LEAF är den första utsläppsfria och eldrivna bil som tillverkas av Renault-Nissan Alliance. Nissan, tillsammans med sin allianspartner Renault, har siktet inställt på att vara världsledande inom utsläppsfri bilism. Till dags dato har alliansen ingått 80 partnerskap för mobilitet utan utsläpp från fordonen med regeringar, kommuner och företag världen över.

###

Ny video: Tillverkningen av Nissan LEAF
http://www.nissan-newsroom.com/JPN/en/PRODUCTS/ZEROEMISSION/ze_101022-01.html

Vid frågor kontakta:
Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige
08‐506 612 30, 0733‐99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com
NISSAN & NISSAN NORDIC EUROPE Nissan är en av världens största och mest lönsamma biltillverkare. Förra verksamhetsåret uppgick Nissans försäljning till ca 3.675.000 fordon globalt. Företaget har ca 220.000 anställda världen över.

Nissan Nordic Europe är ett import- och marknadsföringsföretag med verksamhet i Finland, Sverige, Norge, och Danmark liksom i Estland, Lettland och Litauen. Företaget har sitt säte i Esbo, Finland, och har ca 160 medarbetare.