Tillbaka

HELT ELEKTRISKA NISSAN LEAF "CAR OF THE YEAR” I EUROPA 2011

YOKOHAMA, Japan (29 nov. 2010) – Då helt eldrivna Nissan LEAF i dag fick motta utmärkelsen ”2011 European Car of the Year” var detta ett historiskt ögonblick för Nissan Motor Co.
Världens första ekonomiskt överkomliga, 100 procent eldrivna bil för den globala marknaden slog 40 konventionella konkurrenter och tog hem motorbranschens mest prestigefyllda utmärkelse. Det här var första gången i den årliga tävlingens 47-åriga historia som priset gick till en elbil. Till Nissan LEAF:s rivaler hörde bilar från märken som Alfa Romeo, Citroën, Dacia, Ford, Opel/Vauxhall och Volvo. Juryn bestod av 57 ledande motorjournalister från 23 europeiska länder.

- Juryn bekräftade idag att Nissan LEAF är ett genombrott för elbilar. Nissan LEAF är den första elbil som kan mäta sig med konventionella bilar på många sätt, sa Håkan Matson, ordförande för Car of the Year-juryn.

-Det här priset är inte bara ett kvitto på att banbrytande, helelektriska Nissan LEAF är en seriös konkurrent till traditionella bilar när det gäller säkerhet, prestanda, rymlighet och köregenskaper, utan också en avspegling av Nissans ställning som en av de mest framsynta och innovativa biltillverkarna med en klar vision av framtida transporter, som vi kallar hållbar mobilitet. Med ytterligare tre elbilar som står i begrepp att lanseras av Nissan – och med den nära förestående marknadsintroduktionen av fyra andra elbilar från vår allianspartner Renault – är Nissan LEAF ett stort första steg på vår väg mot en utsläppsfri framtid, sa Carlos Ghosn, CEO och President för Nissan Motor Co. Ltd

Nissan LEAF drivs av en kompakt elmotor som sitter monterad fram och har drivning på framhjulen. Den 80 kW starka växelströmsmotorn levererar ett vridmoment på 280 Nm vilket ger en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn hämtar sin energi från ett av Nissan utvecklat laminerat litiumjon-batteri som har en uteffekt på över 90 kW. Bilen har en räckvidd på 175 km (enligt den nya europeiska körcykeln) mellan laddningarna vilken gör den till ett praktiskt alternativ för många som kör i tätortsmiljö.

Bilen levereras fullt utrustad med finesser som bromsenergiåtervinning, luftkonditionering, GPS, parkeringskamera och avancerade IT- och telematiksystem ombord. Innovativa anslutningsmöjligheter gör att ägaren kan ställa in laddningsfunktioner, övervaka den aktuella laddningsstatusen och den kvarvarande batterikapaciteten liksom att fjärrstyra värmen eller kylan i kupén via sin mobiltelefon eller dator. I Europa kommer Nissan LEAF att kunna fås i fem färger – blå metallic- och pärleffekt, vit pärleffekt, silver metallic, röd pärleffekt samt svart standardlack. Det enda tillvalet är en solcellspanel som monteras på bakspoilern och bidrar till laddningen av det 12-voltsbatteri som används för att driva de olika tillbehören.
Nissan LEAF börjar att levereras i Japan och USA nu i december. I Europa startar leveranserna i början av 2011 – Portugal, Irland, Storbritannien och Nederländerna. Bilen, som är helt utsläppsfri vid färd, tillverkas för närvarande i Japan, men kommer också att byggas i Nordamerika och Europa så snart de nya produktionsanläggningarna startar verksamheten i slutet av 2012 respektive början av 2013.

Nissans innovativa tänkande sträcker sig längre än till att bara vara pionjärer för utsläppsfri rörlighet med en serie eldrivna fordon. I Europa kommer företaget inom kort att lansera en avancerad hybriddriven (bensin/el) lyxsedan under märket Infiniti. Samtidigt har de mycket populära konventionellt drivna crossover-bilarna, t.ex. Nissan Qashqai och Nissan Juke, skapat marknadssegment som domineras av Nissan. Nästa år kommer vi också att få se den fjärde generationen av Nissan Micra,

med en överladdad version av den helt nya 3-cylindriga, direktinsprutade 1,2- litersbensinmotorn med automatiskt tomgångsstopp, pigg prestanda och CO2 utsläpp på endast 95g/km.
Det här är inte första gången som Nissan vinner utmärkelsen European Car of the Year. 1993 blev engelsktillverkade Nissan Micra den första japanska bil att ta hem priset och inledde då européernas kärleksaffär med småbilen, en affär som med lanseringen av den nyaste Nissan Micra lever fortfarande.

NISSAN & NISSAN NORDIC EUROPE
Nissan är en av världens största och mest lönsamma biltillverkare. Förra verksamhetsåret uppgick Nissans försäljning till ca 3.675.000 fordon globalt. Företaget har ca 220.000 anställda världen över.

Nissan Nordic Europe är ett import- och marknadsföringsföretag med verksamhet i Finland, Sverige, Norge, och Danmark liksom i Estland, Lettland och Litauen. Företaget har sitt säte i Esbo, Finland, och har ca 160 medarbetare.

Vid frågor kontakta:
Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige 08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com Taina Erkkilä, kommunikationsdirektör Nissan Nordic Europe +358 10 77 05 311, terkkila@nissan-europe.com