LE MANS-KONCEPTBILEN DELTAWING TILLBAKA PÅ BANAN IGEN / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

LE MANS-KONCEPTBILEN DELTAWING TILLBAKA PÅ BANAN IGEN

  • Le Mans-fansens favorit ställer upp i 2:a upplagan av Petit Le Mans
  • Efterfrågan på den banbrytande racerbilens återkomst har varit stort efter det hjärtslitande avslutet på Le Mans i juni
  • Lucas Ordonez, examinerad vid Nissans unika "GT Academy", ställer upp i Petit Le Mans tillsammans med PC-klassegraren i American Le Mans Series, Gunnar Jeannette
  • Nissan DeltaWing kan komma att delta i American Le Mans Series från och med 2013

Teamet bakom progressiva Nissan DeltaWing har deklarerat att man har en del "ouppklarade affärer" efter att ha blivit utknuffade från banan under det världsberömda 24-timmarsloppet på Le Mans i juni. Därför återvänder nu publikfavoriten till startlinjen på evenemangets lillebror "Petit Le Mans" för att avsluta det man påbörjat.

 

Nu meddelar Bill Krueger, Nissan Americas vice ordförande, att den banbrytande och pilformade Nissan DeltaWing som vann 240 000 åskådares hjärtan under Le Mans för tre månader sedan kommer att tävla igen vid finalen för American Le Mans Series (ALMS) på Road Atlanta, USA, den 17-20 oktober.

 

Designad och konstruerad för att klara de berömda 24-timmar på Le Mans på hälften så mycket bränsle och hälften så många däck som andra sportvagnsprototyper som finns idag gör, tvingades Nissan DeltaWing tyvärr att bryta den franska långloppsklassikern efter 6 timmar på grund av närkontakt med en annan tävlande bil.

 

Den japanske Nismo-föraren Satoshi Motoyama ställdes inför en tuff situation när han försökte laga skadorna på bilen vid sidan av banan under en och en halv timme han till slut fick ge upp. Hans idoga försök att fullfölja loppet resulterade i en enorm support från fansen, vars uttalade krav på att bilen måste ut på banan igen nu alltså går i uppfyllelse.

 

Andra tävlingsåtaganden för Nissan DeltaWing Le Mans-trion - som förutom Motoyama består av förarna Marino Franchitti och Michael Krumm - gör att de inte är lediga för det prestigefyllda ALMS-loppet Petit Le Mans. Därför stiger Nissans förste GT Academy-mästare, spanjoren Lucas Ordonez, fram för att köra bilen på Road Atlanta, tillsammans med PC-klassegraren i American Le Mans Series 2011, Gunnar Jeannette.

 

Darren Cox, General Manager för Nissan Europe, säger: "Le Mans var en jättestor framgång för oss - bilen klarade allt vi begärde av den och lite till, och bevisade på så sätt att den banbrytande teknik vi har testat i världens mest offentliga laboratorium verkligen fungerar och är ett användningsbart alternativ för en framtida hållbarhet av motorsporten".

 

"Det enda som inte gick som vi tänkt oss var hur tävlingen slutade för vår del - och det var inget vi hade någon som helst kontroll över. Eftersom vi hade bevisat att tekniken fungerade, var det svårt att vara alltför besviken. Allt det enorma stöd fansen gav oss tog oss med häpnad, så nu känner vi att vi är skyldiga dem att tävla igen."

 

"Jag är mycket glad över att Lucas kommer att få sin chans i den här bilen - Nissan GT Academy är en betydande innovation som gör elitracing inom motorsporten möjlig för alla, inklusive dem som inte har tillgång till en jättebudget och sponsoravtal. Lucas är ett levande bevis på att denna innovation fungerar".

 

"Vi är mycket glada att få välkomna Gunnar i Nissan DeltaWing-teamet. Han är tidigare mästare i American Le Mans Series och kan Road Atlanta väldigt bra, så han är ett perfekt tillskott i teamet."

 

Teamet menar att det 1 000-miles och 10-timmar långa Petit Le Mans-loppet är en perfekt tävling för Nissan DeltaWing. Dels för att bjuda fansen det lopp de hoppas på, dels för att demonstrera sin skicklighet på en bana av mer traditionell typ.

 

Tillkännagivandet kommer samtidigt som avslöjandet att Nissan DeltaWing, efter sammanslagningen mellan ALMS och den andra stora sportvagnsserien "GRAND-AM Road Racing", kommer att kunna delta inom reglerna för det nya mästerskapet som förväntas att gälla från någon gång under år 2014.

 

Data tagen från en konventionell bil i LMP2-klassen på Le Mans visar att den gjorde av med 2 350 liter bränsle och bytte däck ungefär var 500 km, och på så sätt tuggade sig igenom nio uppsättningar. Och medan LMP2-bilen drog 4,7 liter per mil, klarade sig Nissan DeltaWing på 2,2 liter för samma distans.

 

TECHNICAL DATA

 

WEIGHTS & DIMENSIONS
Weight: 475kg without fuel or driver, 575kg with fuel and driver
Weight distribution (front/rear) 28/72
Overall Length: 4.65m
Front width: 0.76m
Rear width: 2.08m
Height: 1.03m
Wheelbase: 3.05m
Track width (front) 0.6m
Track width (rear) 1.74m
Minimum ground clearance (front/rear) 30mm/60mm
Fuel tank capacity: 40 litres
BODYWORK
Tub and body panels: Carbon composite
Aerodynamics: Twin vortex underbody downforce system - BLAT (Boundary Layer Adhesion Technology)
Centre of pressure: 25% front, 75% rear
Coefficient of drag: 0,35
PERFORMANCE
Top speed: 315kph
0-100km/h: 3.3 sec
Fuel consumption: Estimated 230-250gm/kwh

 

OM NISSANS GT ACADEMY

GT Academy är ett samarbete mellan PlayStation® och Nissan. Här använder man den virtuella världen i spelet Gran Turismo®5 för att vaska fram verkliga racingtalanger IRL.

 

2011 deltog fler än 90.000 gamers från hela Europa om vem som kunde vara snabbast i en GT5TM-tävling online. De snabbaste 20 i varje deltagande område gick vidare till den nationella finalerna i maj. Två vinnare från vardera Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Iberiska halvön (Portugal och Spanien) och Storbritannien gick vidare till näste steg: GT Academy Race Camp på Silverstone. Efter en veckas intensivt tävlande i Nissan-bilar, förklarades Jann Mardenborough (nu 20 år, från Cardiff) som segrare av huvuddomaren och förre Formel 1-stjärnan Eddie Irvine.

 

Mardenborough fick, tillsammans med sin kollega från USA-versionen av GT Academy, sedan genomgå ett intensivt förarutvecklingsprogram i Storbritannien. De bägge förarna har kvalificerat sig för en internationell tävlingslicens, och duon kommer nu att kunna njuta sitt förstapris, som är deltagande i en fullt racerpreppad Nissan 370Z GT4 vid årets upplaga av 24-timmarsloppet Dubai International.

 

2008/09-års GT Academy-mästare, Lucas Ordoñez (då en 23-årig student från Spanien) är i dag en professionell racerförare som förra året lyckades knipa 2:a-platsen i LMP2-klassen vid 24-timmarsloppet på Le Mans för Signatech Nissan-teamet och sedan gick vidare och vann hela Intercontinental Le Mans Cup-serien.

Jordan Tresson, som vann tävlingen 2010 (då en 21 årig fransk motorfordonsteknik-student), vann 2011 års Blancpain Endurance Series för PlayStation Nissan Team.

Båda är de levande bevis på att svaret på den fråga som ställdes av PlayStation och Nissan - "Kan den virtuella racingvärlden vaska fram en riktig racingtalang IRL? - är ett rungande "ja".

 

Nyheter och annat som rör GT Academy hittar du i flera olika kanaler, t.ex.:

http://www.facebook.com/GTAcademy-www.twitter.com/GTAcademywww.twitter.com/GTAcademywww.youtube.com/gtacademyeurope