NISSAN OCH FORTUM I SAMARBETE FÖR ATT INSTALLERA SNABBLADDNINGSSTATIONER I NORDEN / Nyheter / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB

Tillbaka

NISSAN OCH FORTUM I SAMARBETE FÖR ATT INSTALLERA SNABBLADDNINGSSTATIONER I NORDEN

Genom det nya samarbetet avser Nissan och Fortum att installera 50 snabbladdningsstationer för elbilar (EV) på strategiska platser vid motorvägar runtom i Norden. Projektet är ett av de största i sitt slag hittills i Norden. Samarbetet har som första mål att göra det enklare för elbilsförare att köra mellan de nordiska huvudstäderna, till exempel från Köpenhamn till Helsingfors eller från Oslo till Stockholm.
 
- Nissan vill bli världsledande inom elbilar. Vår strategi utgår från ett långsiktigt, holistiskt ställningstagande för lösningar, inte endast våra produkter. Med samarbetspartners som Fortum vill vi bidra till utvecklingen av en infrastruktur för elbilar. Elrevolutionen har redan börjat och det finns ingen återvändo. Den enda frågan är hur snabb spridningen blir. Vi tror starkt på att ett nära samarbete mellan biltillverkare och elproducenter kommer att skynda på processen i hög grad, menar Jacek Gorski, VD för Nissan Nordic Europe Oy.
 
Fortum har över tio års erfarenhet av att utveckla lösningar för elbilsmarknaden.
- Vi fortsätter att utveckla konceptet Charge & Drive, och med vår nya partner Nissan tar vi ett viktigt steg framåt mot ett framtida elbilssamhälle. Charge & Drive-systemet underlättar inte bara för dem som vill tillhandahålla laddning för elbilar, utan även för elbilsförare som enkelt vill ladda sin elbil, säger Johan Ander, nordiskt ansvarig för Fortums Charge & Drive.
 
Fortum kommer att ansvara för systemlösningar, installation och service av snabbladdarna. Fortums Charge & Drive är en lösning som är baserad på ett avancerat IT-system, som övervakar driften och sköter underhållet av laddningsstationerna. Systemet kan även hantera betalningen av elen.
 
Utvecklingen av en laddningsinfrastruktur är utan tvekan en av nyckelfaktorerna till att öka konsumenternas intresse för elbilar som transportalternativ.
 
Genom att skapa dessa "gröna korridorer" tar Nissan och Fortum ett viktigt steg framåt för att göra elbilar till ett realistiskt alternativ för alla bilister.
 
Teknisk information:
Laddningsstationer installeras för att klara snabbladdning genom DC och AC, där en DC-laddning på ca 50 kW kan ladda en Nissan LEAF eller annan elbil, som uppfyller kraven för CHAdeMO, till upp till 80 % av batterikapaciteten på endast 20 minuter. AC-laddning kommer att ha en maxeffekt på ca 43 kW. Snabbladdare som utvecklats av Nissan baseras på ett patentsökt tekniskt genombrott och bär CE- och TUV-certifiering för alla europeiska länder. De nya snabbladdarna från Nissan ger alla med kompatibel elbil längre räckvidd för betydligt längre sträckor.