Tillbaka

NISSAN PÅ BILSALONGEN 2010 I PARIS

• Världspremiär för ett nytt elbilskoncept
• Elbilen Nissan LEAF presenteras i samband med att orderböckerna öppnas i Europa
• Offentlig visning av Nissan Juke samtidigt som de första exemplaren levereras till köparna
• Premiärvisning av uppdaterade Nissan X-TRAIL

Vid årets upplaga av bilsalongen i Paris kommer Nissan för första gången att visa upp en konceptbil som skvallrar om hur Nissan kan komma att utöka sitt utbud av utsläppsfria bilar. Konceptbilen går under namnet Townpod och är en kombination av iögonfallande design och en både rymlig och praktisk interiör. Den är konstruerad för att erbjuda mobilitet utan utsläpp från fordonet för en kommande generation av hemmabaserade, innovativa entreprenörer som är kreativa och teknikkunniga. Den är mer än bara en bil – och mer än bara en transportbil. Den förebådar en ny era av flexibla, eleganta fordon som kommer att göra elbilen tillgänglig för många.

Nissan LEAF
För att fortsätta på temat utsläppsfria bilar kommer Nissan LEAF att göra sin debut på bilsalongen i Paris, kort före det att bilen börjar levereras till köparna i början av nästa år. Nissan LEAF är en helt eldriven bil som ger sina kunder noll utsläpp från fordonet och lägre driftskostnader. Nissan LEAF är den första specialbyggda, massproducerade, ekonomiskt överkomliga elbilen från någon av de större tillverkarna, och är bara den första i raden av elbilar från Nissan.
Drivkraften kommer från en egenutvecklad kompakt elmotor som sitter placerad fram och driver framhjulen. För drivkraften svarar en 80 kW stark växelströmsmotor som levererar ett vridmoment på 280 Nm vilket ger en topphastighet på 140 km/h.

Räckvidden med ett fulladdat batteri är ca 160 km vilket är tillräckligt för att klara det dagliga behovet för 80 procent av konsumenterna i Europa. Elmotorn drivs av ett laminerat litiumjonbatteri, framtaget av Nissan, med en uteffekt på över 90 kW. Batteriet består av 48 moduler och sitter på LEAF placerat under sätena och golvet. Vid inbromsning och när bilen rullar fritt återvinns energi som leds direkt till batteriet. På så sätt säkerställs att så lite energi som möjligt går förlorad.

Nya Nissan Micra
Nya Nissan Micra är trogen sitt arv från tidigare generationer. Den har motstått sina klass-jämlikars utökade mått men kan tack vare sin intelligenta konstruktion stoltsera med en rymlig interiör. Precis som sina föregångare är nya Nissan Micra både smidig och kul att köra tack vare den nya plattformen. Nya Nissan Micra kan fås med en ny 3-cylindrig 1,2-liters bensinmotor med CO2-utsläpp på endast 115 g/km och en bränsleförbrukning på låga 5 l/100 km vid blandad körning. Nästa vår följs denna motor av en ny direktinsprutad, överladdad version som kommer att erbjuda ännu lägre utsläpp och bränsleförbrukning – samtidigt med ännu bättre prestanda. Den överladdade versionen av motorn kommer att ha en av marknadens lägsta utsläppsnivåer, endast 95 g/km, och samtidigt ett så lågt pris att kunderna inte längre behöver betala extra för att köra miljöeffektivt. Och precis som sin föregångare kommer nya Nissan Micra att erbjuda sina kunder massor av användbar, innovativ teknik som minskar stressen på föraren i stan.

Nissan Juke
Bilsalongen i Paris sammanfaller med de första leveranserna av JUKE, Nissans nya lilla sport-crossover. Nissan Juke, som byggs i Storbritannien, kommer till Paris med fler än 22 500 förbeställningar i bagaget, vilket tyder på att de europeiska bilköparna är ivriga att få köra en liten crossover. Nissan JUKE är en frisk fläkt i småbilssegmentet som designmässigt hittills karakteriserats av brist på originalitet. Denna den tredje crossovern i Nissans produktutbud och stärker Nissans ledande ställning när det gäller att erbjuda de europeiska kunderna modeller som uppfyller hittills otillfredsställda behov. Runt 80 procent av alla Nissan JUKE kommer att köpas av förstgångskunder hos Nissan, siffror som påminner om dem för prisbelönta Nissan Qashqai.

Uppdaterade Nissan X-trail
X-trail, Nissans klassiska kompakt-SUV, har genomgått betydande förändringar utseendemässigt. Den uppfräschade kylargrillen, de tuffa bakljusen och de större fälgarna ger Nissan X-trail en mer sofistikerad look. Invändigt ger de nu ännu högklassigare materialen och uppdaterade färgmatchningarna kupén en uppgraderad atmosfär samtidigt som föraren kan njuta av den förbättrade sikten och det nya lättavlästa kombiinstrumentet som också är försett med en ny färddatordisplay. Uppdateringar av dieselmotorn, utväxlingsförhållandena och aerodynamiken har resulterat i lägre bränsleförbrukning och utsläppsnivåer.

Presskonferens och intervjuer på Paris-salongen
Nissans presskonferens börjar kl. 11:30 torsdagen den 30 september. Under pressdagarna kommer Nissan Nordic Sverige att representeras av Jenny Spets Wojarski.
Vid frågor och för att boka intervjuer med Nissans chefer och experter på plats under Paris-salongens pressdagar, kontakta: Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige 08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com
Mer information och bilder hittar du på Nissan Europes nya webbplats för media:
http://www.newsroom.nissan-europe.com

Om Nissan i Europa
Nissan har ca. 12.500 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring, Under kalenderår 2009 sålde företaget 498.027 bilar på 40 marknader i Väst- och Östeuropa, inklusive Ryssland. Företaget tillverkade dessutom totalt 390.727 bilar i sina fabriker i Spanien och i England.

Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 180 anställda. Huvudkontoret ligger i Finland.