Tillbaka

JUKE: NISSANS NYA SMÅBILS-CROSSOVER

•Säljstart i Europa till hösten 
•Tar crossover-konceptet till småbilssegmentet 
•Nissans fjärde crossover i Europa – stärker ställningen som det ledande crossover-märket 
•Tillverkad i Storbritannien

En månad innan den globala avtäckningen för media den 10 februari, kan Nissan i dag bekräfta namnet på sin kommande småbils-crossover. Försäljningen av Nissan Juke startar i oktober, efter den officiella världspremiären på bilsalongen i Genève i mars.

Nissan Juke kommer att tillföra välbehövlig dynamik i småbilssegmentet och erbjuda de europeiska bilköparna ett alternativ till den sedvanliga halvkombin. Som den fjärde crossovern i Nissans europeiska produktutbud, förstärker Nissan Juke märkets ledande ställning när det gäller crossovers.

Bilen har hämtat inspiration från konceptbilen Qazana, som fick ett varmt mottagande vid bilsalongen i Genève 2009, och positionerar sig i Nissans utbud mellan den kompakta familjebilen Nissan Note och crossovern Nissan Qashqai.

Kundundersökningar som Nissan genomfört har visat att en stor andel av de europeiska köparna av småbilar och kompaktbilar inte får sina behov tillgodosedda av vad de själva anser vara andefattiga och föga originella alternativ i form av de snarlika halvkombis som dominerar marknaden.

Nissan Jukehar designats och utvecklats för att ge kunderna ett alternativ till de traditionella små halvkombibilarna i Europa. Vi vet att det finns massor av kunder som vill ha en bil som lyckas kombinera fantastisk design, smidiga vägegenskaper, körglädje och användarvänlig teknik och samtidigt är både praktisk och bekväm. Med dessa unika egenskaper kommer Nissan Juke att inta en unik plats den europeiska marknaden”, säger Simon Thomas, Nissans Senior Vice President for Sales and Marketing i Europa.

”Med crossovern Qashqai lyckades Nissan fånga de europeiska bilköparnas sinnelag, och vi har arbetat hårt för att på motsvarande sätt undersöka marknaden för Juke för att säkerställa att vi tillmötesgår de europeiska kundernas behov. Vi är övertygade om att Juke kommer att tillföra en ny generation kunder till Nissan, på samma sätt som Qashqai gjorde. Den filosofi som vi använde för Qashqai -att utmana det vedertagna - har varit mycket framgångsrik. Vi har precis passerat milstolpen 500.000 exemplar och vi tillämpar många av de erfarenheter vi lärt oss av Qashqai på Juke. Vi är övertygade om att vi nu står inför ännu en succé”, tillägger Simon Thomas.

Tillsammans med Nissan Qashqai, Qashqai+2 och Note, kommer Nissan Juke att tillverkas vid Nissans toppmoderna fabrik i Sunderland, Storbritannien.

Crossover-konceptet introducerades genom lanseringen av Nissan Murano i USA 2003. Nu fick kunderna tillgång till en bil som kombinerade dynamisk design och väghållning från en personbil med den extra fördelen av att vara 4-hjuldriven och ha bättre sikt tack vare den högre placeringen av sätena, utan de fyrkantiga formerna från en SUV.

I Europa markerade lanseringen av Nissan Qashqai 2007 den första breda introduktionen av crossover- konceptet vilket gav kunderna ett alternativ till det sedvanliga utbudet i C-segmentet. På bara lite drygt två och ett halvt år, och med en halv miljon köpare i Europa, visar nu responsen från kunderna att de älskar kombinationen av lågmäld men elegant design där den undre delen av karossen är robust som på en SUV medan den övre delen har en personbils konturer. Efterfrågan efter Qashqai har varit så stor att Nissan för att möta den fått öka produktionen vid fabriken i Sunderland. Qashqai-konceptet följdes av lanseringen av enversion med längre hjulbas, Nissan Qashqai+2. Denna erbjuder extra rymliga utrymmen invändigt med plats för en tredje sätesrad för att tillmötesgå behoven för större aktiva familjer.

Detaljer om den uppdaterade Nissan Qashqai, som lanseras i Sverige i mars, släpptes i december 2009. 
De kompletta specifikationerna för Nissan Juke kommer att publiceras den 10:e februari 2010.

Vid frågor kontakta: Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige 08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com

Nissan i Europa
Nissan har cirka 12 400 anställda i Europa fördelade på designkontor, forsknings- och utvecklingsavdelningar, inom tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under kalenderåret 2008 sålde företaget 601 647 fordon på de 40 marknaderna i Väst- och Östeuropa inklusive Ryssland. Samma år tillverkade Nissan 539 580 fordon vid sina fabriker i Spanien och Storbritannien. För mer information: www.nissaneurope-newsbureau.com

Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 180 anställda. Huvudkontoret ligger i Finland.