Tillbaka

NISSAN JUKE: VÄCKER LIV I SMÅBILSMARKNADEN

Blandning av kompakt-SUV och sportbil... 
...som en utmaning mot invanda småbilstraditioner 
Kommer att tillverkas i Europa och Japan 
Kommer att lanseras globalt, inkl. Europa, Japan och USA 
Stark ny turboladdad direktinsprutad bensinmotor 
Nytt 4-hjulssystem med vektorbaserad momentkraftsfördelning

Nissan presenterade i onsdags i Paris sin nya småbils-crossover ”Juke” för första gången. Designad som ett fräscht alternativ för de kunder som är på jakt efter en bil i småbilssegmentet men inte hittar något av intresse bland det traditionella utbudet, är Juke en originell kombination av robust SUV och sportig stil. Nissan Juke kommer att tillföra småbilssegmentet en portion välbehövlig maskulinitet och dynamik.

Beslutet att lansera bilindustrins första småbilscrossover på småbilsmarknaden avspeglar Nissans filosofi att utmana det vedertagna i Europa. - De senaste fem åren har vi kunnat glädjas åt en betydande tillväxt på den överfulla Europamarknaden. Det här har vi lyckats med genom att utmana invanda mönster och genom att röra oss bort från C- och D-segmenten. Istället har vi gjort en banbrytande lansering av crossovers. Vi började med Murano och fortsatte sedan, i högre volymer, med Qashqai – en bil som vida överträffat våra förväntningar. Försäljningen överstiger en halv miljon bilar i Europa på mindre än 3 år, säger Colin Dodge, Executive Vice President, Nissan Motor Company, Ltd och Nissans högste chef för Europa

Nissan Juke kommer att tillverkas i Europa vid Nissans fabrik i engelska Sunderland samt i Oppama, Japan. I Europa är produktionen av Nissan Juke, jämte den kompakta familjebilen Nissan Note och crossovern Nissan Qashqai, resultatet av en investering på dryga 600 miljoner kronor. Samtidigt tryggas över 1000 arbetstillfällen på Nissan och fler än 2000 hos underleverantörerna.

Försäljningen tar sin början i Japan i sommar, och lanseringen i Europa och Nordamerika drar igång i början av hösten.

Design
Tittar man på designen är den nedre delen av Nissan Juke en ren SUV. Här kombineras bastanta fälgar, breda däck, höjd markfrigång och en robust utstrålning med den övre delen som i kontrast är en ren sportbil med hög midja, smala visirliknande sidorutor och en sluttande taklinje, som på en coupé. Coupé-intrycket förstärks ytterligare av bakdörrarna vars handtag sitter dolda i bakkanterna på dörrarna.Sportbilstemat går igen även invändigt med en kupé som är klart förarfokuserad. Den domineras av en mittkonsol med en design som hämtat inspiration från en MC-tank. Denna färgade, distinkt högglanslackerade ”MC”-konsol blir ett roligt inslag i kupén. Och att bilen är praktisk garanteras av den stora bakluckan och det mångsidiga lastutrymmet med sina möjligheter till dold förvaring.

Shiro Nakamura, Senior Vice President for Design och Chief Creative Officer på Nissan, sa så här vid lanseringen: ”Vår avsikt var att utmana det konventionella. Jag är övertygad om att Juke kommer att tillföra något nytt för våra kunder – något som är lite mer emotionellt, kraftfullt och maskulint”.

Nissan Juke baseras på B-plattformen från Renault Nissan Alliance och har en hjulbas på 2.530 mm, mäter 4.135 mm i längd, är 1.765 mm bred och 1.570 mm hög. De framhjulsdrivna versionerna är försedda med MacPherson-fjäderben fram och har en torisionsbakaxel medan de 4-hjulsdrivna versionerna har flerlänkad bakhjulsupphängning av samma typ som den vi hittar på Qashqai. ALL-MODE 4x4-i är en nyutveckling av Nissans välkända elektroniska 4-hjulsdrivningssystem, nu försett med en teknik som ännu bättre fördelar kraften till hjulen, för att förbättra smidigheten och minska understyrningen vid kurvtagning. Förutom att dela upp drivkraften mellan fram och bakaxlarna – upp till det maximala förhållandet 50:50 – kan kraften nu även fördelas mellan bakhjulen.

Kurvtagningsförmågan förbättras genom att mer drivkraft leds till det bakhjul som har ytterspåret i kurvan, och detta gör att understyrningen minskas. Totalt kan upp till 50 % av den totala momentkraften från motorn ledas till endera av de bägge bakhjulen. Denna innovativa lösning återfinns nu för första gången i småbilssegmentet – tekniken har fram till i dag endast använts i toppmodeller i premiumsegmentet.

Motorer och växellådor
I Europa kommer det att finnas 3 motorer att välja mellan när bilen börjar att säljas senare i år: en diesel- och två 1,6-liters bensinmotorer. Alla uppfyller miljöstandarden Euro 5. Toppmotorn i utbudet är en ny turboladdad bensinmotor (MR16DDT) med direktinsprutning. Med sin uteffekt på 190 hk (140 kW) och ett vridmoment på 240 Nm är motorn en av de kraftfullaste i sin klass. Kombinationen direktinsprutning och turbo svarar för den kraft och respons man skulle förvänta sig av en 2,5-litersmotor medan bränsleförbrukningen är som hos en mindre motor.

Den andra bensinmotorn är en nyutvecklad version ut Nissans påförlitliga HR-familj. Denna lättviktsmotor med låg friktion och 16 ventiler går under beteckningen HR16DE och är nu försedd med ett unikt dubbelinsprutningssystem som gör det möjligt att dosera bränslet så att förbränningen blir ännu effektivare. Uteffekten ligger på 117 hk (86 kW). Den 110 hk (81 kW) starka dCi-dieselmotorn på 1,5 liter har common rail-insprutning och erbjuder utmärkt körkarakteristik – tack vare sitt mäktiga vridmoment på hela 240 Nm. Dessutom ligger såväl bränsleförbrukningen som utsläppen på en låg nivå.

När det gäller växellådor kan den turboladdade bensinmotorn på 1,6-liter, för 2-hjulsdrivna modeller, fås med en 6- växlad manuell växellåda.

Nissans XTRONIC CVT-växellåda, som också har ett 6-växlat manuellt läge, kommer att kunna fås till den 4- hjulsdrivna version som är utrustad med den turboladdade bensinmotorn.

Sugbensinmotorn på 1,6 liter finns att få med endera en 5-växlad manuell växellåda eller med uppdaterade XTRONIC CVT, medan 1,5-litersdieseln kan fås med en 6-växlad manuell låda.

Utrustning
Specifikationerna beträffande standard- och extrautrustningen kommer att publiceras närmare lanseringsdatumet, men till de detaljer som Nissan Juke-kunderna kan förvänta hör bl.a. klimatkontroll, läderklädsel, backkamera och nyckelfritt låssystem.

En annan är Nissan Dynamic Control System – en centralt placerad styrmodul och display med vars hjälp föraren kan ändra de dynamiska körinställningarna och även reglera vanliga enheter som t.ex. klimatkontrollen. Under mellantiden visas olika mätare och information som rör motorn på displayen.

”Vi på Nissan arbetar hårt för att med storartad design, hög kvalitet och massor av körglädje ge märket ett ännu högre värde. För mig representerar Juke otroligt mycket av det som Nissan handlar om, och bilen kommer att stärka Nissans position som världsledande inom innovativa konstruktioner och även den ställning Nissan har som banbrytande på crossover-området", avslutade Shiro Nakamura.

Motor Effekt Bränsle Drivning Växellåda
1.5 dCi  81 kW Diesel 2-hjulsdrift 6-växlad manuell
1.6i  86 kW Bensin 2-hjulsdrift 5-växlad manuell
1.6i  86 kW Bensin 2-hjulsdrift XTRONIC CVT
1.6i Turbo  140 kW Bensin 2-hjulsdrift 6-växlad manuell
1.6i Turbo 140 kW Bensin 4-hjulsdrift XTRONIC CVT M6

För mer information kontakta:

Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige

08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com


Nissan i Europa

Nissan har cirka 12 400 anställda i Europa fördelade på designkontor, forsknings- och utvecklingsavdelningar, inom tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under räkenskapsåret 2008 sålde företaget 530 000 fordon på de 40 marknaderna i Väst- och Östeuropa inklusive Ryssland. Samma år tillverkade Nissan 450 000 fordon vid sina fabriker i Spanien och Storbritannien. För mer information:www.nissaneurope-newsbureau.com


Nissan Nordic Europe Oy

Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 180 anställda. Huvudkontoret ligger i Finland.