Elbil billigare än fossilbil i Sverige / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Elbil billigare än fossilbil i Sverige

Elbil billigare än fossilbil i Sverige

I veckan släppte LeasePlan sitt årliga bilkostnadsindex. Något som framkom tydligt var att små och medelstora elbilar nu är billigare att äga jämfört med bensin- och dieselbilar i motsvarande storlek i de flesta delarna av Europa.

I bilkostnadsindexet går det att läsa om vad den totala kostnaden är för att äga en bil. Allt ifrån bränsle/energi, försäkring, skatt, värdeminskning och underhåll i hela 22 länder i Europa. I toppen på listan över de länder där elbil är det mest kostnadseffektiva hittar vi Sverige, på en tredjeplats. Tätt efter Tyskland och Grekland.

Undersökningen visar också på hur mycket kostnaden för att äga en bil skiljer sig från land till land. I Sverige ligger den genomsnittliga kostnaden för att äga en bil på 8 893 kr och i Schweiz ligger den på 11 348 kr. I botten av kostnads listan hittar vi Grekland på 8 893 kr. Även vilken bil som är billigast att äga skiljer sig länder i mellan. Bor du i Polen är det billigast med en bensindriven och i Grekland bör du satsa på en dieselbil.

I undersökningen har LeasePlan jämfört vad det kostar att äga en el-bil i D2-segmentet med motsvarande bil med förbränningsmotor. I 17 av 22 Länder är det alltså billigare med elbil än diesel och bensinbilar. 14 av 22 länder var det även billigare att äga en elbil i C1-segmentet (kompakt-segmentet) jämfört med motsvarande fossilbil. I Sverige är det mer kostnadseffektivt att äga elbil i både C1- och D2-segmentet.

Läs också: SÅ VÄLJER DU RÄTT ELBIL!, DÄCKBYTET - MER RISKFYLLT FÖR ELBILAR, SÅ KOMMER DU LÅNGT MED DIN ELBIL!