Mobility Motors vinterdäcks-guide / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Mobility Motors vinterdäcks-guide

En orange Nissan X-trail i vinterlandskap med vinterväglag.

Vinterdäcks-guiden

Vinterdäcken är kanske det mest grundläggande för att du ska hålla dig säker på vägen under de kallare månaderna. Du har säkert koll på att det är lag på vinterdäck från och med den 1:a december till 31:a mars om vinterväglag råder. Men hur länge kan man ha samma vinterdäck? Hur ska de förvaras och vad gäller egentligen med mönsterdjupet? Nedan går vi igenom allt du behöver veta inför hjulskiftet!

När ska jag byta till vinterdäck?

Man brukar säga att det är bra att boka in hjulskiftet då det blivit kallare än 7 plusgrader. Det är nämligen då gummit i sommardäcken stelnar vilket försämrar bilens prestanda och inte minst körsäkerheten! Vinterdäck däremot är gjorda av gummi som tål kylan och låter dig styra och bromsa som vanligt.

Mönsterdjup och ålder

Enklaste sättet att hålla koll på om dina vinterdäck fortfarande håller måttet är att mäta mönsterdjupet. Däckens huvudmönster ska ha ett djup på minst 1,6 mm. Men för att vara kompatibelt med vinterväglag bör däcken ha ett mönsterdjup på minst 5 mm.

Även däckens ålder påverkar prestandan. För att säkerställa din säkerhet och bränsleekonomi bör du därför se till att hålla däcken uppdaterade. Dessutom utvecklas teknologin löpande!

Välj rätt däck

Att köra runt med fäljar eller däck som inte är anpassade efter din bil är inte bara farligt, det kan vara direkt olagligt. Detta då däcken är det som påverkar väghållningen. Därför ska du alltid se till att välja däck och fälgar i de dimensioner som passar din bil. Känner du dig osäker är det en bra idé att kontakta din närmaste Mobility Motors Anläggning för råd och vägledning!

Förvaring och däckhotell

Tänk på att dina däck är känsliga för värme. För att du ska kunna plocka fram dina sommardäck till våren måste du förvara dem rätt! Däcken trivs bäst där det är torrt och svalt. På Mobility Däckcenter erbjuds du både däckhotell och goda råd.

Bilsemester utan för Sverige

Planerar du en reda utomlands i vinter? Tänk då på att andra regler och lagar kan gälla där! I Tyskland är till exempel dubbdäck förbjudna och i Österrike är det lagkrav på vinterdäck från 1:a november till 15:e aprill.

Läs också: Är din bil vinter-redo?