Elbill som tjänstebil, så fungerar det! / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Elbill som tjänstebil, så fungerar det!

Elbill som tjänstebil, så fungerar det!

Både företag och privatpersoner har senaste tiden valt att växla ut sina fossildrivna bilar till elbilar. Till stor del beror detta på att såklart på miljö-aspekter men att ha en elbil till tjänstebil har så många fler fördelar! Att ha elbilar på ett företag kan också vara bra ur imagebyggande perspektiv, då det signalerar att företaget tar ställning i miljöfrågan.

Nedan diskuterar vi de fördelar som finns med att ha en elbil som företagsbil och vilka regler som gäller. Vad finns det för bonusar? Och vad kostar det?

Fördelar med elbil som tjänstebil

Innan vi djupdyker i hur det fungerar med elbil som tjänstebil ska vi gå igenom de olika fördelarna som finns med eldrivna fordon jämfört med fossildrivna.

1. Billigare i drift

Även om elbilen ofta är dyrare än fossilbilar sett till inköpspris finns det studier som pekar på att elbilar ofta lönar sig även ekonomiskt sett i längden. Detta eftersom att elpriset är betydligt lägre än bensin eller disel- priset. Elbilen blir därför billigare då den kostar i snitt 3 kronor per mil medans de fossila bränslena ligger på ca 8,7 kronor. Du sparar helt enkelt fem kronor per mil i brännslekostnader med en elbil.

2. Miljövänligt och Miljöeffektivt

Stor del av världens CO2-utsläpp är en följd av transportsektorn. Trotts att Sveriges växthusutsläpp minskat med ca 29% sedan 1990 finns det fortfarande en hel del att förbättra för att kunna nå klimatmålen. Ett sätt för företag att minska sin negativa miljöpåverkan är att byta till elbil. Då personbilar släpper ut ca 3 ton koldioxid varje år.

3. Image-stärkande

Genom att använda elbilar i stället för fossilbilar kan du också förbättra ditt företags image och förtroende. Driver du en budfirma kan du, genom att använda elbilar som budbilar, signalera till dina kunder att du är ansvarsfull och miljöanpassar din verksamhet.

4. Bonus

Sist men absolut inte minst kan du som använder elbil som tjänstebil ta del av en fördelaktig bonus. Regeringen införde I juli 2018 ett bonus malus-system. Systemet innebär att de som köper nya bilar med mindre klimatpåverkan får en bonus. De företag som köper nya fossilbilar istället får betala en förhöjdfordonsskatt (Malus).

Laddstation för elbilar.

Krav för bonus

För att kunna ta del av bonusen krävs det att du, senast sex månader från köpet, fyller i en försäkran hos transportstyrelsen. Du ska också ha införskaffat dig bilen efter den 30 juni 2018. Bilen får inte heller ha bytt ägare, avregistrerats eller ändrats inom tidsperioden. Bilen får inte heller släppa ut mer än 60 gram koldioxid per km.

Så mycket får du i bonus

De högsta beloppet som betalas ut i bonus för elbilar är 70 000 kronor. För laddhybrider ligger maxbeloppet på 45 000 kronor. Dock sänks detta med 583 kronor för varje utsläppt gram upp till 60 gram. Släpper bilen ut mer (över 61 gram upp till 90 gram) per kilometer får bilen ingen en bonus. Men den får inte heller högre skatt, istället fåt den en obligatorisk skatt på 360 kronor per år.

Vi hjälper dig

Har du frågor eller funderingar angående elbil som tjänstebil? Med över tio års erfarenhet av elbilar svarar vi med enkelhet på alla dina frågor!