Allt om tjänstebil/förmånsbil / MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Allt om tjänstebil/förmånsbil

Röd Nissan e-NV200 parkerad framför skyline.

Tjänstebil, servicebil eller förmånsbil?

Vardagligt används tjänstebil som ett samlingsbegrepp för alla bilar som erbjuds via jobbet. Dock är det viktigt som företagsägare att förstå skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil.

En tjänstebil/servicebil är en bil som endast får användas i arbetet. Du får som mest köra 10 mil vid 10 olika tillfällen per år privat. Därför är det viktigt att alltid föra en körjournal för att kunna visa på vart en kört.

En förmånsbil däremot får användas i privata syften. Dock betalar den anställde (föraren) en förmånsskatt. Vad skatten är ligger på är beroende av bilens förmånsvärde.

Leasa eller köpa tjänstebilen?

Det finns många olika alternativ när det kommer till hur du ska finansiera ditt företags bilar. Vanligaste alternativen är finansiell leasing, operationell leasing eller köp. Vad som passar ditt företag bäst beror på flera olika faktorer. Nedan diskuterar vi de för och nackdelarna som alternativen innebär.

Finansiell leasing

Finansiell leasing fungerar ungefär som ifall du skulle köpa din företagsbil på avbetalning. Oftast sker det inom en tidsperiod av 24 till 48 månader. Det är ditt företag som står för alla kostnader under tiden du har bilen. Efter att avtalstiden är slut har du möjlighet att köpa bilen.

Genom finansiell leasing kan du själv vara med och påverka alla ägandekostnader, så som bilförsäkring och körsträcka. Du får också dra av 50% på momsen. Nackdelar med leasingvarianten är dock hög risk för företaget om till exempel fordon åker på höga reparationskostnader. Finansiell leasing innebär också att mer tid behöver läggas på hantering av processen.

Operationell leasing

Äger ditt företag flera tjänstebilar? Då är sannolikt operationell leasing det alternativ som passar dig bäst! Under leasing perioden står leasingfirman för bilarnas alla kostnader (Utom drivmedel). När leasing perioden är slut lämnas bilarna tillbaka och du får möjlighet att antingen leasa dem på nytt eller prova andra modeller.

Stora fördelar med operationell leasing är att du som företagare inte behöver lägga någon tid på redovisning eller avskrivning. Du får också en tydlig överblick av fordonskostnaderna och kan dra av 50% av momsen. Nackdelar med leasingvarianten är att det ofta innebär en högre månadskostnad och dåligt skydd i försäkringen.

Köp av tjänstebil

Har ditt företag god ekonomi och likviditet? Att köpa företagsbil kan då vara ett passande alternativ. Genom att köpa bilen blir den en del av ditt företags tillgångar. Fördelar med att köpa bilen är att du med enkelhet kan kontrollera alla kostnader och att bilen fungerar som en investering i företaget. Nackdelar med att äga företagsbilen är att alla kostnader belastar företaget och att momsen inte är avdragsgill (med undantag för biluthyrnings, körskole- eller taxi-företag).

Nissan NV300 instrumentpanel.

Mobility Motors Tjänstebilar

Oavsett om du är söker transportbilar till företaget eller letar efter din nästa bil som tjänstebilsförare finns vi på Mobility Motors här för att hjälpa dig. Våra erfarna företagssäljare erbjuder dig förstklassig rådgivning och skapar ett avtal som är skräddarsytt efter dina behov.

Hos oss hittar du spetskompetens och leveransklara bilar. Tveka inte på att höra av dig om du vill ha råd eller hjälp med tjänstebilar. Varmt välkommen!