MOBILITY MOTORS SWEDEN AB / Nyheter

Det ska du tänka på vid provkörning - Tio tips

Road from above

Provkörnings-skola

Börjar det bli dags för nybil? Då är det är det också snart dags att provköra! Men att provköra är inte riktigt så lätt som det låter, flera olika aspekter bör analyseras samtidigt som du kör. För att du inte ska missa något viktigt har vi sammanställt en lista på de tio viktigaste punkterna.

  1. Stäng av radion! Har du musik på hela provkörningen kan du missa eventuella missljud bilen gör.
  2. Kolla så att inga varningslampor är tända.
  3. Kör på alla olika typer av vägar. Vissa av bilens defekter kan annars gå obemärkt förbi. Obalans i däck kan till exempel komma i högre farter och ljud från växellådan kanske bara hörs i högsta växeln.
  4. Sväng lite åt både vänster och höger, lyssna efter svagt morrande ljud. Behöver hjullagret bytas? Var noggrann och kolla så att det inte är annan trafik som störs av dina svängningar.
  5. Hur mår drivknutarna? Gör en u-sväng till vänster och höger och hör om de gör av sig knäppande ljud.
  6. Se till att accelerera genom alla växlar, tvekningar eller ryck skall inte uppstå.
  7. Hur är växellådan? Samtliga växlat ska gå i utan tvång eller skrap.
  8. Kontrollera kopplingen, se till så det inte hugger eller vibrerar när du släpper upp.
  9. Gör ett bromstest.
  10. Låt bilen stå med motorn igång efter provkörning. Lyssna efter den elektriska kylfläkten, slår den till så att bilen inte överhettas?

Förhoppningsvis kan du med ovanstående lista få ut det mesta av din provkörning. Är det något som inte känns bra eller verkar trasigt? Fråga säljaren och se hur hen reagerar. Känner du dig osäker på affären, eller signalerar säljaren inte det förtroende du önskat? Tacka för dig, och titta på en annan bil istället.

Känns det otryggt att köpa bil av privatperson är du alltid välkommen att provköra hos oss. Boka in dig på provkörning hos någon av våra återförsäljare redan idag!

BOKA PROVKÖRNING